Skip to content

Ingatlan bérbeadás hosszútávra.

A hosszútávú ingatlan bérbeadás előnyei és hátrányai.

A mai banki kamatokat látva, egyre többen vásárolnak befektetés céljára ingatlant, aminek a bérbeadásából szeretnének passzív bevételt elérni. De vannak akik a szülőktől örökölt lakást szeretnék bérbeadás formájában hasznosítani. Ez egy jó passzív bevételi forrás lehet, de számtalan buktatója is van.

Aki az ingatlan bérbeadása mellett dönt, érdemes néhány fontos szempontot meghatároznia!

  • Kinek szeretné kiadni az ingatlant? Célcsoport meghatározása: diákok, család, külföldi diákok, esetleg iroda kialakítás céljára, vagy egyedülálló személyeknek.
  • Bútorozott vagy bútorozatlan állapotban kínálja a lakást?
  • Milyen havi bevételt szeretne elérni a kiadással?
ingatlan bérbeadás hosszútávra

Számtalan kérdés felmerül egy ingatlan bérbeadás kapcsán, amiben mindenki más és más szempontok szerint dönt.

Azonban jó ha pontos elképzelésünk van, amit egy sikeres bérbeadásnál a szerződésbe is részletesen megfogalmazunk. Ezeket végigsorolni hosszú lenne, de néhány gyakori szempontot bemutatunk.

  • Hány személy tartózkodhat a bérleményben?
  • A kaució összegének meghatározása! Ami az esetleges elmaradt számlák vagy a károkozások javítási költségeit fedezi.
  • Háziállat tartására vonatkozó szabályok!

Az ingatlan havi bérleti díjának az összege!

A reális bérleti díj nagyban elősegíti a gyors bérbeadás esélyeit azonban alapos felmérést igényel ennek a megállapítása. Természetesen minden bérbeadó szeretne minél többet elkérni a bérleményért, és a vevő szempontjai, hogy minél olcsóbb havi költséggel béreljen. A logikus piaci szempontok itt is érvényesek!

Hogyan mérjük fel az ideális árat?

Először érdemes megnézni a hasonló paraméterű lakások hirdetéseit! Viszont minden ingatlan egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal rendelkezik, így ez csak egy megközelítő árat tud a számunkra mutatni. Irányadónak jó, de a pontos árat rengeteg körülmény függvényében tudjuk megállapítani.

Az ingatlan elhelyezkedése, berendezése, állapota, a környezete, továbbá a közlekedés, a szomszédok, a parkolás és még további dolgok emelhetik vagy csökkenthetik az ingatlan havi bérleti díját.

Legjobb ha megkeressük az ingatlan előnyeit, pontokba szedjük és azt hangsúlyozzuk a hirdetésben. Az első hirdetéseknél megpróbálkozhatunk egy kicsivel magasabb árral, amit később még csökkenthetünk. Mindig képes hirdetést adjunk fel! Valószínűleg a személyes megtekintés során a negatív dolgok is elő fognak kerülni, amit szintén megemlíthetünk de nem kell túlságosan elidőzni velük.

Budapesten és a nagyvárosokban ahol a legtöbb helyen fizetős a parkolás ott például egy kocsibeálló nagy előnyt jelenthet a bérleti díj megállapításában. A zöldövezeti környezet és a szép panoráma szintén jól kihangsúlyozható. A külső szigeteléseken és nagyobb felújításokon átesett régi de modernebb külsővel rendelkező házak is könnyebben kiadhatóak.

A csendes és megértő szomszédok is nagy előny, bár ez a bérlőknek csak a folyamatos használat során derül majd ki. Viszont a hosszútávú lakáskiadás esélyeit nagyban elősegíti!

Az ingatlan rövid és hosszú távú bérbeadása különböző karbantartási feladatokkal jár.

A rövidtávú alkalmi lakás bérbeadásnál igaz havi szinten nagyobb bevételre számíthatunk, de a karbantartással is több dolgunk lesz majd. Egy előző bejegyzésben erről már írtunk amit szintén érdemes elolvasni.

A hosszú távú bérbeadásnál a használatból adódó javítási munkák költségei szintén a bérbeadót terhelik, kivéve ha ezek a hibák a nem rendeltetés szerű használatból adódnak. Ezek bizonyítása nem mindig egyszerű, ezért érdemes a lakás állapotát fotókkal vagy videóval dokumentálni még a bérbeadás előtt, ami egy esetleges károkozásnál jól jöhet.

A bérbeadóknak jó ha személyesen is ismerik az épület gondnokát, vagy közös képviselőjét akivel a házhoz kapcsolódó problémákról tárgyalni tudnak.

További tanácsok ingatlan karbantartáshoz.

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely.

Vélemény, hozzászólás?