Skip to content

A lakáskarbantartás fő kelléke: a festék.

A festék egy megkerülhetetlen szereplője az otthonunk karbantartásának. Számtalan típusa létezik, ezért érdemes tájékozódni még vásárlás előtt.

Ahogy az idő telik sajnos a lakás falai és egyéb felületei is elhasználódnak, így a kisebb nagyobb javításokkal terveznünk kell. A faljavításokról már egy előző bejegyzésben részletesen írtunk. Ezért most a faljavítást követő folyamat a festés fő kellékéről a festékekről olvashattok.

Otthonunkban több fajta felülettel is találkozhatunk, melyekre különböző festékeket kell majd beszereznünk.

Az első felület ami időnként karbantartást igényel: a falaink. ami lehet belső vagy kültéri falfelület.

Mindkét felületre különböző festék kell!

A márkákra nem térnék ki részletesen, de a feltűnően olcsó termékeket jobb ha kerüljük. A vásárlás előtt célszerű átgondolni milyen bevonatra lesz szükségünk pl: moshatóság tekintetében. A hagyományos falfestékek ugyanis csak kis mértékben moshatóak, így akinek ez fontos szempont annak mosható és dörzsálló festéket javasolt beszereznie. A moshatóság fürdőszobába, ahol magasabb a páratartalom és időnként közvetlen víz is kerülhet a felületre jó szolgálatot tehet, de konyhába is praktikus. Valamint a második fontos tanácsunk: festéket mindig festékboltban vásároljunk, ahol szakképzet személyzet található, akik esetleg tudnak segíteni a választásban is.

Tehát beltéri falainkra logikusan beltéri diszperziós vagy akár mészfestéket használjunk. Kültérre kültéri, azaz homlokzatfestéket ajánlott beszerezni. Ne feledjük ilyen felületeknél a faljavításhoz is kültéri glettet célszerű használni.

A kül és beltéri festékeknél egyaránt lényeges a pontos hígítási arány, amely nagymértékben befolyásolja a végeredményt.

Mindig olvassuk el a festék oldalán található hígításra vonatkozó leírást!

A belső fa felületeinket (ajtók, beépített szekrények, pultok, polcok) festéséhez az alapozó, majd zománcfesték a legmegfelelőbb. Ebből is választhatunk vizes vagy oldószerest. A viz bázisú festékek nagy előnye, hogy gyorsan száradnak és nem lesz erős festékszag a lakásban a festést követően. A fő hátrányuk, általában több rétegben kell felhordani őket!

A natúr fa felületeink bevonásánál az alapozás lényeges ezért ne hagyjuk ki és csak ezt követően fessük át zománcfestékkel. Vannak viszont univerzális festékek amelyek nem igénylik az alapozást, erről tájékozódjunk az üzletben.

Fontos beltéri felületek még a csövek, és radiátorok, amelyekre szintén a zománcfestékek nyújtanak ideális megoldást, de ne feledjük ezekre a hőálló változatból válasszunk. Radiátorfestékekből is már több gyártó kínál vizes és oldószeres festéket egyaránt!

A zománcfesték három fő típusban kapható: matt, selyemfényű, vagy magasfényű.

Gondoljuk át még vásárlás előtt, a háromból milyen felületet szeretnénk elérni!

A kültéri fára pl: kerítés, széldeszka, kültéri ajtók, garázskapu stb. a zománcfestékek szintén jó megoldást kínálnak. Ez mellett a lazúrfestékek ( vékony vagy vastag) is stabil időjárássálló felületet biztosítanak. A kültéri speciális felületeinkre pl: esőcsatorna. csatorna festéket, kültéri fém felületeinkre ahol a rozsdásodás előfordulhat, rozsdagátló festéket érdemes használni. A kül és beltéri műanyag, réz ,vagy alumínium felületek is speciális univerzális festéket igényelnek. (unitop, buda primer).

Bármilyen festék mellett is döntünk, a legtöbb esetben színesben is beszerezhetjük.

Amennyiben nincs a számunkra megfelelő kész szín a kiválasztott festékből, általában színkeveréssel áthidalható ez a probléma. A színkeverés részleteiről a festékboltokban kaphatunk tájékoztatást!

További hasznos tanácsaink lakáskarbantartáshoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely ( Több mint 30 év tapasztalattal a lakásfelújítás területén.)

Vélemény, hozzászólás?