Skip to content

Otthonunk és a színek.

Manapság az otthonszépítés és felújítás munkáinál, a színek tárháza áll a rendelkezésünkre.

Szó szerint több ezer árnyalatból választhatunk, ami igazán tág teret ad kreativitásunknak. Azonban a sok szép szín között nemcsak a számunkra megfelelőt nehéz megtalálni, de a többi színnel való párosítás is fejtörést okozhat.

Szobafestő kivitelezőként az elmúlt több mint 30 év alatt én is számtalan jó és rossz párosítással dolgoztam, így megismerhettem a színek mennyi pluszt tudnak hozzáadni az otthonunk hangulatához.

A színek féktelen használata viszont diszharmóniát is okozhat, amely gyakran negatív irányba viszi a belső tereink kialakítását.

A lakás falainak dekorálása több falfestési technikával és számtalan alakzat felhasználásával is kiegészülhet, amihez a dinamikus színek sokat hozzáadnak. Én már készítettem kockás, átlósan elválasztott, és csíkos falakat szinte minden irányba, Ami egy jó tervezéssel igazán jól nézhet ki. De volt már olyan elképzelés is, ahol minden ajtó más színt kapott, ami nem volt túl esztétikus látvány.

otthonunk és a színek

Azonban a színek és formák megtervezésénél mindig gondoljuk át, hogy a dekorált falakat nap mint nap látni fogjuk. Ez azért fontos mert vannak színvariációk amik, ha hirtelen jónak is tűnnek, de hosszú távon zavaróak lehetnek a szemünknek.

A csíkos falak használata például jó ötlet, de nagyobb felületen, több falon is alkalmazva zavaró lehet. Kis szobákban, szintén óvatosan használjuk! A csíkoknál az elhelyezkedés is számít mert a hosszanti csíkok optikailag megemelik a teret, a keresztbe festet csíkok meg szélesítik. Ezeket a szempontokat is érdemes átgondolni még tervezésnél.

A másik gyakori probléma mikor a megrendelők jó ötleteket látnak ismerőseiknél, vagy az interneten, viszont az ötlet megvalósításához a lakásuk nem megfelelő.

A számunkra ideális színek kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell vennünk.

  • A helyiség megvilágítását mérjük fel. Mennyi természetes fény érkezik az ablakokon keresztül? Milyen fényforrásokat használunk?
  • a szoba bútorainak stílusa és színei szintén befolyásoló tényezők.
  • a helyiségek mérete. Például egy nagy belmagasságú nappalinál bátrabban használhatunk erős színeket dekorációs jelleggel.
  • A falra helyezett képek grafikák hangulata és színvilága is meghatározó.

A számunkra szimpatikus színek nem biztos, hogy a lakás falain nagy felületen is jól mutatnak. Például a kék szín sok embernek a kedvenc színe, de a lakás belső tereiben használva, hideg szín révén nem mindig előnyös.

A világos pasztel színek nem csak népszerűek, de jól igazíthatóak a szobák kiegészítőihez is!

A világos színekből manapság: a bézs, a homok, vagy púder színek egyaránt gyakoriak. Az erős színek főként nagy terekben, és világos lakásoknál hatásosak. Azonban dekorációs jelleggel akár kisebb falrészeken is jól mutathatnak.

A manapság népszerű festőszalagokkal a kiragasztásos technikával, ma már szinte bármilyen alakzatban felhasználhatjuk a színeket a mennyezeten, és oldalfalainkon egyaránt. A színek tervezésnél ne csak festékekben gondolkozzunk, mert sok szép színű vagy mintájú tapéta is kapható, amely szintén jól felhasználható a lakásdekoráláshoz.

Az erős színek festése kényesebb feladat, így azt jobb szakemberre bízni!

De aki nem szeretne elmerülni a színek tengerében, a fehér falakat is stílusosan felhasználhatja otthonában.

További hasznos tanácsaink otthonszépítéshez, felújításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén).

Vélemény, hozzászólás?