Skip to content

Tapétázási tanácsok egy szakember tanácsai alapján.

A tapétázás is számtalan jó lehetőséget nyújt egy lakásfelújítás során, ezért mindenképpen érdemes a tervbe bekalkulálni.

A statisztikák alapján a falfestés és a dekorációs faldíszítési technikák egy kicsivel népszerűbbek napjainkban mint a tapétázás, azonban sok felületnél egy jó tapéta ideális megoldás lehet.

tapétázás fogásai

Ebben a blogbejegyzésben összefoglalom amit érdemes tudni a tapétázásról.

 1. Mi az a tapétázás?
 2. Milyen tapétákat lehet használni?
 3. Hogyan kell előkészíteni a falat?
 4. Milyen fogásokat érdemes alkalmazni a tapétázáshoz?

A tapétázás egy olyan folyamat, amely során tapétát helyezünk el a falakon vagy más felületeken a dekoráció vagy védelem céljából. 

Ez egy népszerű módszer a belső tér megváltoztatására és a személyes stílus kifejezésére.

A tapéta egy papír, textil vagy vinil rétegből áll, amely különböző mintázatokkal és színekkel rendelkezik. A tapétát ragasztóval tudjuk felhelyezni a falra, majd simítóval vagy tapétavágóval vágjuk és illesztjük a megfelelő méretre és formára.

Napjainkban már ragasztóból is több fajta és típusú áll a rendelkezésünkre. Az ideális ragasztó kiválasztása szakértelmet igényel, ezért mindig tájékozódjunk a tapétához ajánlott ragasztókról. Néhány fajtánál nem a tapétát hanem a falat kell bekenni ragasztóval, amihez szintén más típusu ragasztóra lesz majd szükségünk. 

A tapétaragasztók fajtáiról bővebben olvashattok egy előző bejegyzésünkben.

Milyen tapétákat tudunk használni?

Tapétázáshoz számos különböző típusú tapétát használhatunk, amelyek különböző anyagokból és mintázatokból készülnek.

Néhány közülük:

 1. Papír tapéta: Ez a leggyakrabban használt típus, könnyen kezelhető és viszonylag olcsó. Különböző mintázatokban és színekben tudjuk megvásárolni.
 2. Vinyl tapéta: Ez a tapétatípus strapabíró és könnyen tisztítható, mivel vízálló és mosható felülettel rendelkezik. Ideális olyan helyiségekben, ahol nagyobb a kopás és a nedvesség kockázata, például előszobákban, lépcsőfeljáróknál, fürdőszobákban, vagy konyhákban. (Fürdőszobába speciális vízálló típust használjunk.)
 3. Textil tapéta: Ez a tapétatípus textil anyagokból, például selyemből, vászonból vagy bársonyból készül. Elegáns és luxus hatást kelt, de általában drágább és nehezebben kezelhető, mint más típusok.
 4. Natúr tapéta: Ez a tapétatípus természetes anyagokból, például fából, bambuszból vagy fűszálakból készül. Rustikus és organikus megjelenést kölcsönöz a helyiségnek.
 5. Műbőr tapéta: Ez a tapétatípus műbőrből készül, és a valódi bőr megjelenését imitálja. Strapabíró és könnyen tisztítható, így ideális választás lehet olyan helyiségekben, ahol nagyobb a kopás és a foltosodás veszélye.
 6. Vlies tapéta: ahol a falat kell majd bekennünk ragasztóval, és a tapéta csíkokat szárazon tudjuk rásimítani a felületre. Napjainkban egyre népszerűbb!

Ezek csak néhány példa a tapétázáshoz használható tapétatípusok közül. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és jellemzői, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen hatást szeretnénk elérni és milyen környezetben szeretnénk alkalmazni őket.

lakásfelújítás és tapétázás fogásai
Hogyan kell előkészíteni a falat tapétázáshoz?

A fal előkészítése a tapétázás során rendkívül fontos lépés, mivel ennek függvényében lesz tartós és szép a végeredmény. Íme néhány lépés, amelyek segítenek a fal előkészítésében tapétázáshoz:

 1. Tisztítsd meg a falat: Először távolítsd el a meglévő tapétát vagy festékréteget a falról. Használhatsz tapétavágót vagy tapétázó gőzölőt a tapéta eltávolításához. Ha a falon festék van, akkor használj festékeltávolítót vagy csiszolót, hogy megszabadulj a régi festékrétegtől. A régi tapétaragasztó eltávolításáról bővebben!
 2. Javítsd ki a falhibákat: Ellenőrizd a falat repedések, lyukak vagy egyenetlenségek szempontjából. Ha vannak ilyenek, használj glettet vagy vakolatot a hibák kitöltésére. Ezután csiszold le a javított területeket, hogy sima felületet kapj.
 3. Alapozás: Alapozd a falat, miután a javítások megszáradtak. Az alapozó réteg segít abban, hogy a tapéta jobban tapadjon a falhoz, és megakadályozza a nedvesség behatolását. Válassz olyan alapozót, amely alkalmas a tapétázáshoz és a fal típusához.
 4. Mérj és jelöld meg a falat: Mérd ki megfelelően a falat, hogy pontosan tudjad, milyen méretű tapétát kell választanod. Használj víz mérteket és ceruzát a jelölésekhez.
 5. Ragasztó elkészítése: Készítsd elő a tapétázáshoz szükséges ragasztót a gyártó utasításai szerint. A ragasztót általában vízzel kell keverni, majd hagyni állni egy rövid ideig, hogy megfelelő konzisztenciát érjen el.
 6. Tapétázás: Vidd fel a ragasztót a tapétára egyenletesen a gyártó utasításai szerint. Ezután helyezd fel a tapétát a falra, kezdve a felső résztől és lassan lefelé haladva. Használj tapétavágót vagy tapétavágó kést a felesleges tapéta levágásához.

Fontos, hogy gondosan kövesd a tapétázás gyártói utasításait és figyelj a részletekre. A megfelelő előkészítés és a precíz munka garantálja a tartós és esztétikus tapétázást.

Tapétázás közben néhány fogás és technika alkalmazása segíthet a sima és professzionális végeredmény elérésében.

Íme néhány hasznos fogás a tapétázáshoz:

 1. Párosítás: Ha a tapéta mintázattal rendelkezik, fontos, hogy a mintázatot pontosan illeszd össze a falon. Ehhez mérj és jelölj meg pontokat a falon, hogy könnyebb legyen az illesztés. Használj egyenes vonalzót vagy tapétavágót a tapéta vágásához és illesztéséhez.
 2. Simítás: A tapéta felhelyezése után használj simítót vagy tapétakefét, hogy óvatosan simítsd el a tapétát a falon. Ez segít eltávolítani a levegőbuborékokat és a felesleges ragasztót, valamint biztosítja a tapéta sima és egyenletes felületét.
 3. Vágás és illesztés: A tapétázás során gyakran szükség van a tapéta vágására és illesztésére a falon. Használj éles tapétavágót vagy tapétavágó kést a pontos vágáshoz. Ügyelj arra, hogy a vágásokat pontosan illeszd össze a falon, hogy ne legyenek látható varratok vagy hézagok. Egy tapétázó asztal nagy segítség lehet a pontos munkához, azonban ennek hiányában egy bakra helyezett ajtólap is megfelelő lehet.
 4. Tapétaragasztó időzítése: A tapétaragasztó alkalmazása után fontos betartani a gyártó által javasolt időtartamot a tapéta megfelelő puhításához. Ne hagyd, hogy a ragasztó túl sokáig száradjon vagy száradjon ki, mert ez nehezítheti a tapéta felhelyezését és illesztését. Tipustól függően változó ázási időt biztosítsunk a ragasztóval bekent csíkoknak.
 5. Tisztítás: Ha a tapétázás során ragasztó kerül a tapéta felületére, azonnal távolítsd el egy nedves szivaccsal vagy ronggyal. Ne hagyd, hogy a ragasztó megszáradjon a tapéta felületén, mert ez nehézkes eltávolítást eredményezhet.

Ezek csak néhány példa a tapétázáshoz hasznos fogásokra. Fontos, hogy türelmes legyél és figyelj a részletekre, hogy a tapétázás során a legjobb eredményt érd el.

Amennyiben az összegyűjtött információ birtokában bizonytalan vagy a tapétázás gyakorlati alkalmazásában, mindenképpen ajánlott a munkákat szakemberre bízni! 

A blogbejegyzésben található leírás nem pótolja a gyakorlati tapasztalatot! Ezért a leírtak betartása sem garantálja a szép esztétikus végeredmény.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning műhely ( Több mint 35 éves gyakorlattal a felújítás területén.)