Skip to content

Airbnb alkalmi lakáskiadás előnyei és hátrányai.

Az airbnb lakás és szoba kiadó szolgáltatásban rengeteg lehetőség rejtőzik, de érdemes tájékozódni ha ingatlanunkat ezen a platformon szeretnénk meghirdetni .

Az airbnb szolgáltatás világszerte nagy népszerűségnek örvend, így Magyarországon is sokan csatlakoztak már hozzá mint lakás kiadók (házigazdák). Ez az online platform bár elsőre jó üzletnek tűnik, de számtalan hátránya és buktatója is van. Ezért alapos előkészületekre készüljünk, ha mi is itt tervezzük kiadni a lakásunkat.

airbnb lakáskiadás előnyei és hátrányai

Először is nem minden lakás megfelelő erre a célra!

Aki kifejezetten külföldi turistáknak tervezi kiadni a lakását az elsődlegesen Budapest belvárosi részein számíthat nagy érdeklődésre. A vidéki megyeközpontok is keresettek, és a termál és gyógyvíz közvetlen közelében lévő települések szintén. A nyári hónapokban a vízpart közeli városok is népszerűek.

Budapest belvárosában már nagyon sok bérházban a gyakori hangoskodások és egyéb negatív panaszok miatt a lakóközösségek tulajdonosai nem engedélyezik a lakások ilyen célú kiadását. Ezért aki még az ingatlan vétel előtt áll mindenképpen tájékozódjon a kiszemelt ingatlan környezete milyen szabályozásokat hozott e területen.

Sokan nagy lelkesedéssel kezdenek bele az airbnb lakáskiadásba a nagy bevétel reményében, de csak néhány lebonyolított üzletig jutnak, így a várt haszon sokszor elmarad.

Érdekesség: az airbnb Irán, Szíria, a Krím félsziget és Észak-korea területén nem használható, de ezen kívül a világ minden táján találhatunk náluk elérhető szállást.

Szinte bárki lehet airbnb házigazda! Azonban országonként változó lehet a szabályozás ezen a területen, így ajánlott ismerni a lakóhelyünk erre vonatkozó szabályait.

Az otthon kiadás is több kategóriába sorolható:

Teljes hely: ahol a szobához önálló fürdőszoba és konyha is tartozik. A részletek a kiadó ingatlan leírásában elolvashatóak.

Privát szoba: Az alváshoz önálló terület háló szoba van, de a többi terület (fürdő, konyha) közös használatú lehet.

Közös szoba: A nevéből is adódik egy helyiségen több ágy található. Motel jellegű.

Az airbnb volt talán az első ahol akár a lakásunk egy üres szobáját is meghirdethettük kiadásra. Sokaknak ez biztos bizarr helyzet, hogy a lakásukban hetente más vendégek alszanak és fürdenek ami a lakáskiadóktól is speciális rugalmasságot igényel. Mind higiéniailag, és időbeosztásilag egyaránt.

A kiadó lakás vagy szoba fő paramétereit tehát ajánlott pontosan megadni és csatolni a kiadó ingatlan leírásához. Ezáltal sok kellemetlenséget és félreértést kerülhetünk el!

Külföldi vendégek fogadásához természetesen javasolt legalább egy idegen nyelv használata!

Az airbnb jó üzleti modellt kínál az ingatlanunk alkalmi kiadásához, azonban ha kevés vendégünk lesz a megtérülés is elenyésző.

A beindulás ennél az üzletnél is idő kérdése, így több hónap is lehet mire megismernek és kialakul a bizalom az ajánlatunkkal kapcsolatban.

Ezért azoknak javasoljuk, akik hosszú távban gondolkodnak, és van induló tőkéjük a kezdeti anyagi nehézségeket áthidalni.

Hogyan alakítsuk ki a lakást airbnb vendégek fogadásához?

Természetesen az első és legfontosabb a tisztaság! A második, hogy az ingatlan minden területen komfortos legyen! Például: a hőfokszabályzós megbízhatóan működő cirkó fűtés jobb alternatíva, mint a konvektoros fűtés amit a lakóknak kell külön állítgatni.

A nyári melegekben már a klíma is elmaradhatatlan. Valamint a folyamatos melegvíz szolgáltatás, ami a mai komfortos tisztálkodás lételeme. Egy jól felszerelt konyha is ajánlott tartozék, de ha ez nem is teljes, egy modern egyszerűen használható kávéfőző mindenképpen legyen a konyhába.

Lényeges szempont még a bejárati ajtók valamint az ablakok akadálymentes és biztos záródása.

2. emeleti és ennél magasabb lakásoknál nagyon fontos, hogy ne csak legyen lift, de az működjön is!

Aki tehát airbnb üzlet indítására készül legyen készenlétben a vendégek kiszolgálására. Ami sok időt, türelmet, és energiát igényel.

A szolgáltatások mellett a vendégeknek biztosítani kell egy bármikor hívható telefonszámot ahol jelezhetik a felmerült hibákat és segítségre számíthatnak. A vendégek véleménye sokat számít a szolgáltatásunk megítélésben, ezért igyekezzünk sok pozitív visszajelzést szerezni. A negatív vélemények nagy mértékben ronthatják a profilunk sikerét.

Az airbnb szolgáltatás online felületén részletes leírások találhatóak a most indulóknak és az éppen valamilyen problémán fennakadóknak egyaránt.

A szolgáltatás gördülékeny használatához elhagyhatatlan a folyamatos internetkapcsolat és a számítógép stabil felhasználói szintű használata.

A kiadásra kínált ingatlan karbantartása is folyamatos elfoglaltságot igényel, amit soha nem szabad elhanyagolni! A karbantartás ennél a fajta lakáskiadásnál elég széles körű, mert a takarítás mellett, számtalan apró dologra kell majd figyelnünk. A zárak javítása, konyhai fogyóeszközök pótlása és feltöltése, klíma szűrő tisztítás, törülköző kézmosó és wc papír feltöltés, csaptelepek karbantartása.

További hasznos tanácsok, ingatlan karbantartáshoz, felújításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely

Vélemény, hozzászólás?