Skip to content

10 hasznos tanács a falfestés munkáinak elvégzéséhez.

A falfestés munkái több munkafolyamatból is állnak, és számtalan dologra érdemes figyelni.

Ebben a blogbejegyzésben 10 fontos dolgot mutatunk be amire mindenképpen ajánlott vigyázni a munkák során:

  1. Mindig jól beállított falfestékkel javasolt dolgozni, mert sem a túl híg, sem a túl sűrű nem megfelelő. Sajnos a hígítási arány festék márkákon belül is változó ezért nincs univerzális szabály erre. Amit tehetünk: mindig olvassuk el a festék leírásában az erre vonatkozó ajánlást, és azt tartsuk is be.
  2. A sarkok festésénél ne csak ecsettel hanem kis teddy hengerrel is görgessük végig a felhordott festéket, így nem lesz eltérés a struktúrában és a végeredmény egyenletesebb lesz. Az ecsetnek más a struktúrája mint a teddy hengernek amire érdemes mindig figyelni.
  3. A szegőcsíkok takarásához használt festő szalagokat csak a festék megszáradása után távolítsuk el. Latex és mosható festéknél ez a szabály rendkívül fontos. Valamint a leszedés előtt egy éles snicerrel óvatosan vágjuk végig a fal és a szegőcsík találkozási pontjának vonalát. Így elkerülhetjük az esetleges feltépődést.
  4. A falfestés közben legyen a közelben egy rongy a festékátfolyások és véletlen cseppenések eltörléséhez.
  5. A mennyezet festésével kezdjünk és ezt követően az oldalfalon is fentről lefelé haladjunk. Alaposan dolgozzuk el a felhordott festéket az egyenletes végeredmény érdekében.
  6. Soha ne dolgozzunk huzatban mert ez meggyorsítja a festék száradását és a festék felhordási találkozási pontjai meglátszódhatnak. Ez színes falfestékeknél fokozottan hibalehetőség lehet.
  7. Színes festékeknél haladjunk falanként.
  8. Mindig tiszta vödörből dolgozzunk, mert a már többször használt vödör oldaláról a festékbe hullhatnak a rászáradt darabok. Természetesen egy vödör többször felhasználható, azonban csak akkor ha minden festést követően alaposan elmostuk azt.
  9. A festés munkáihoz is használjunk védőfelszereléseket. Igaz a diszperziós festékek vízzel könnyen oldódnak, azonban gyorsan rászáradnak a kezünkre ezért egy kesztyű nagy segítség lehet. A védő szemüveg a mennyezet festésnél tesz jó szolgálatot.
  10. A festés befejezését követően a falaink sérülékenyek ezért vigyázzunk a takaráshoz használt hullámpapír és a fóliák leszedésénél ne kerüljön por a már kész falakra.

A sikeres falfestés elvégzése alaposan előkészített falakat igényel, ezért az alap munkákról is érdemes bővebben tájékozódni. Mélyalapozás, glettelés, csiszolás…..

Bővebben a felújítás munkáiról!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 35 év gyakorlattal a szobafestés területén.)