Skip to content

A koronavírus járvány hatása az ingatlan piacra.

A koronavírus járvány az életünk szinte minden területét érinti kisebb-nagyobb arányban, így nem csoda ha az ingatlan piac is erősen érintetté vált.

Az eladó ingatlanok árai pillanatnyilag még nem csökkentek nagyobb mértékben. Azonban a járvány hosszú távon biztos érinteni fogják ezt a területet is.

A rövid távú lakáskiadások a koronavírus elsődleges áldozatai, ugyanis a fő célcsoportjuk a turizmus, amely a járvány hatására drasztikusan csökkent, így turisták hiányában szinte kiadhatatlanná váltak ezek az ingatlanok. Több tulajdonos próbálja a járvány ideje alatt alternatív megoldásként hosszú távra kiadni a lakásokat, így próbálva legalább a lakás alap költségeit fedezni.

Egy érdekes fordulat is tapasztalható a 3-4 csillagos szállodák is már értékesítik üres szobáikat hosszú távra , így az albérlet piac kínálatában nem várt fordulat tapasztalható.

A koronavírus járvány alaposan átrendezheti az ingatlan piacot is világszerte.

Az albérletet keresők így bőséges választékból választhatnak, viszont  a kiadóknak rugalmasabban kell hozzáállni a kialakult helyzethez. Az árak érezhetően csökkentek! Szintén nehezít a helyzeten, hogy az albérletet keresők fő csoportja a diákok száma is csökkent, mivel a járvány miatt a legtöbb  diák hazaköltözött

Az eladó ingatlanok piaca is változik és jelenleg a vásárlók oldaláról  a kivárás jellemző. A már folyamatban lévő adás vételek általában folytatódtak, de az újabb eladások már erős csökkenő tendenciát mutatnak.

Az eladásra szánt lakásokat próbálják videókon, vagy élő skype kapcsolaton  keresztül bemutatni, kerülve a koronavírus miatt az ajánlott személyes érintkezést.

Ezek jó próbálkozások, mert lehetőséget nyújtanak az ingatlanok bemutatására ebben a megváltozott helyzetben.  Sajnos a járvány hosszú távú elnyúlása esetén az árak csökkenése is elkerülhetetlen. A befektetésként vásárolt ingatlanok vevői is nagy valószínűséggel kivárnak a vásárlással. Az új építésű ingatlan beruházások értékesítése is lelassulhat.

A sikeres vételt követő a felújítások jelenleg jól működnek, azonban ez is nagy mértékben függ majd a járvány erősségétől. A szakember hiány továbbra is probléma valamint a felújításhoz szükséges anyagok beszerzéséhez kihagyhatatlan festékboltok és üzletek nyitva-tartása is erősen befolyásolja a kivitelezési munkák menetét.

A járványból adódó helyzet mindenkit bizonytalanságban tart!

A lakásukat  sokan cégeknek adják ki amely mára szintén egy kényes területté vált. Ugyanis a legtöbb cég átállt otthoni munkavégzésre (home office-ba) kerülve a személyes kommunikációt, így az irodák is kiürültek. Az erősebb cégek néhány hónapig még tudják fizetni a bérleti díjat, de hosszú távon egyenlőre nem lehet tudni ez hogyan fog alakulni. A lakások  iroda célú  bérbeadásának helyzete így meglehetősen bizonytalanná vált.

A koronavírus járvány a gazdaság különböző területeit más és más szinten érinti, ami az ingatlan eladás és bérbeadásra is erőteljes negatív hatással van.

Nem lehet tudni még mit hozz a jövő, de a jelenlegi ( Április végi) helyzetet próbáltuk ebben a bejegyzésben felvázolni.

További hasznos tanácsaink ingatlan karbantartáshoz felújításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely.

Vélemény, hozzászólás?