Skip to content

A galériaépítés szabályai.

Kis alap területű, de magas belmagasságú lakásokban a galériaépítés az egyetlen használható lehetőség, amivel hasznosan növelhetjük a lakóteret.

Ez a praktikus megoldás azonban nem minden helyen használható. Van ahol csak egy fekvő galériához van elég magasság, ezért a belmagasság az első szempont amely befolyásolja a tervezést.

Egy élhető galériaépítés megtervezéséhez minimum 320 de inkább 350 cm-es belmagassággal kell rendelkeznünk.

Az alsó szint magassága ajánlottan minimum 200-210 cm így a magasabb vendégeink is fejlehajtás nélkül tudnak közlekedni a lakásban. A galéria szerkezet legalább 30 cm-es vastagságát hozzáadva már 230 cm- nél járunk.

Ebből láthatjuk egy minimális belmagasságnál (320 cm) 90 cm magasságunk marad ami egy fekvő galériához is kevésnek bizonyul. A fekvő galériáknál ugyanis komfortos ha az ágyból felkelve legalább ülve elférünk a fejünk lehajtása nélkül. Átlag magasságú ( 170-180 cm) felnőtt ülő magassága 100 cm ehhez még az ágy szivacs magassága is hozzáadódik ami 10-15 cm. Így könnyű kiszámolni a fekvő galéria építéshez legalább 350 cm belmagasság a minimális határ.

A galériaépítés további szabályai.

Amennyiben meg van a kellő magasság a tervezésnél további dolgokra is érdemes figyelni. Például a oldalfalaink vastagsága ami nagy mértékben elősegíti egy galéria stabilitását. Gipszkarton falaknál például a felület nem biztosít kellő stabilitást, így az alsó megtámasztás nyújt csak biztonságos rögzítést a galéria szerkezetének. A falban futó elektromos kábeleket is jó ha még időben ellenőrizzük milyen magasságban találhatóak, nehogy akadályozzák az oldalsó tartó elemek felerősítését.

Egy fekvő galériánál még nem kell olyan nagy terheléssel kell számolni, de egy álló galériánál ahol már közlekedni is lehet ott már mérettől függően 3- 8 személy súlyával is kalkuláljunk. Ami átlag súlynál 80 Kg x 8 = 640 Kg. Ilyen terhelésnél már jó ha a galéria minél több irányból rögzítve van, így a terhelés különböző irányokban is eloszlik majd.

Álló galéria építésnél az alsó és felső szint 200 cm-rel számolva plusz a tartó szerkezet 30 cm-ét hozzáadva a 430-as belmagasság az ideális határ. Természetesen ez alatt is megoldható de a felhasználhatóság és komfortosság ott már csökkenni fog.

A galériaépítés szakértelmet igényel ezért ajánlott szakemberre bízni a kivitelezést.

A galériánk területe lehet nagyobb vagy kisebb, amit a lakásbelső alapterületéhez érdemes tervezni.

Egy nagyobb lakásban jól mutat egy nagyobb területű, akár egy egész helyiséget lefedő galéria. Azonban ahol a lakás eleve kicsi ott szétnyomja a teret egy teljes galéria. Ezeket a szabályokat érdemes figyelembe venni, mert ellenkező esetben a lakás terei túlzsúfolttá válnak. Ahol nem laknak a térben, és iroda vagy egyéb helyiség funkcióját tölti majd be, ott szükség megoldásból felrúghatjuk a fenti szabályokat. A galériaépítést követően további munkafolyamatok várnak majd ránk: például a kisebbnagyobb falhibák kijavítása majd a festés.

Egy jól felépített galéria hosszú távon jó megoldást nyújt a lakás belső tereinek kibővítéséhez.

További hasznos tanácsok ingatlan felújításhoz fejlesztéshez!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely

Vélemény, hozzászólás?