Skip to content

A szobafestés anyagai. Amit érdemes tudni!

Akár házilag, vagy szakember által végezzük el a szobafestés munkáit, érdemes a szükséges anyagokat is jobban megismerni.

Miközben bemutatjuk a festékeket, párhuza

mosan a munkafolyamatokat is szeretnénk nektek lépésről-lépésre felvázolni.

Rossz állapotú falaknál általában célszerű 

a régi festékréteg teljes vagy részleges eltávolítása. Ezt a munkafolyamatot fontos, hogy alaposan végezzük el mert a végeredmény nagymértékben függ a gondosan előkészített alapoktól.

 

Amennyiben enyves festékkel van dolgunk egy vizes áztatást követően tudjuk lekaparni a régi réteget. Tapétázott felületeknél szintén a vizes kaparás a leghatékonyabb. Amennyiben nagyon nehezen ázik a régi tapéta használjunk tapétaleoldó koncentrátumot amit az áztató vízbe keverve megkönnyíthetjük a munkánkat. Mészfestésnél szárazon érdemes eltávolítani a régi pergő felületet. A legtöbb esetben mésznél elegendő a felső mészszemcsék lekaparása, de ez is felülettől függő.

a szobafestés anyagai

A kaparási munkákhoz még nem lesz szükségünk speciális anyagokra! Ezek a munkák rendkívül sok veszélyt és sérülést rejtenek, ezért javasolt a védőszemüveg, pormaszk, és kesztyű használata.

A szobafestést előkészítő következő művelet a mélyalapozás.

Ez nem egy látványos de nagyon fontos munkafolyamat, mivel a mélyalapozó leköti a fal porózus rétegeit, így ideális felületet biztosít a további faljavító glett tapadásának.

A mélyalapozás anyaga egy általában fehér tejszerű koncentrátum amit vízzel hígítva lehet felhordani a felületre. Gyártónként változó a hígítási arány ezért mindenképpen ajánlott elolvasni és betartani a termék oldalán található javaslatokat. A mélyalapozó felhordásához használhatunk hagyományos korong ecsetet vagy tapéta kenő kefét, de teddy hengerrel vagy szórással is felhordható. A felhordást követően (20-25 celsius fokon átlagos páratartalomnál) 2-3 óra száradást követően dolgozhatunk rá.

A mélyalapozás után következik a glettelés. Ehhez a munkához a falhibák mélységétől függően különböző glett anyagokra lesz szükségünk. Erről bővebben egy előző bejegyzésben már írtunk: Amit érdemes tudni a glettekről!

Egy szakszerűen kivitelezett glettelés, amit a legtöbb esetben két rétegben ajánlott felhordani kiváló felületet biztosít a szobafestés munkáihoz.

A glettrétegek között elegendő az enyhe átkaparás azonban az utolsó réteg után bármilyen szépen is dolgoztunk egy alapos csiszolásra is szükségünk lesz. A falcsiszolásra finom szemcseméretű, vásznat vagy papírt vásároljunk (100-120-as). Amennyiben nagyobb felülettel van dolgunk egy falcsiszoló gép (zsiráf) is nagy segítségünkre lehet. Ezt a gépet egyszeri alkalomnál jobb ha béreljük, de aki több alkalommal is fogja használni vehet is, ennek költségei (40 000-120 000) közötti összeg.

Az alapos csiszolást követően javasolt a falat partvissal, a kisebb kiszögeléseket-párkányokat, sarkokat egy száraz ecsettel portalanítani.

Ezután jöhet a fő műsor a falfestés!

 

A szobafestés munkáihoz elsősorban festéktől függően ecsetre és teddy hengerre lesz szükségünk.

A falfelületektől és a mi igényeinktől függően változó milyen festék az ideális a számunkra.

Aki a hagyományos teddy hengeres felhordást nem kedveli a szórásos technológiát is választhatja. A pontosabb kiragasztások miatt kicsivel több előkészítést igényel, de gyorsan megtanulható technika.

Néhány falfesték típus ami megoldást kínál külső és belső falaink átfestéséhez:

  • mosható diszperziós beltéri falfestékek ( ahol fontos szempont a dörzsálló és mosható felület) előszobák, gyerekszobák, feljárók és további erősen igénybe vett felületekre.
  • Penészgátló festékek. Ez megoldható egy hagyományos falfestékbe öntött penészgátló folyadékkal is.
  • Folttakaró falfestékek. Nikotintól elsárgult falakra és beázási foltok eltüntetésére nyújt megoldást. A hivatalos termékleírás szerint 6 óra után lehet átfesteni!
  • Hagyományos diszperziós falfestékek. Normál használatra beltérben.
  • Homlokzatfestékek. A külső felületek mellett akár fürdőszobák festéséhez is jól használható.
  • Előrekevert színes falfestékek és további dekorációs festékek.
  • Vödrös mészfestékek. Modern teddy hengerrel is felhordható mészbázisú festék ahol fontos a falak szellőzése pl: vályog házaknál. Mésszel festet falaknál a javításhoz használt glettanyag is módosul. A klíma glett ami ideális mészfestés alá!
  • Aki házilag szeretné szinezni a falfestéket erre is van lehetőség. Színezőpaszták használatával egyedi falszíneket készíthetünk.

A festékek sorát hosszasan sorolhatnánk. A kiszerelésben is különbözőek. A falfestékeknél a legkisebb kiszerelés az 1 literes majd a 4-5 literes, a közepes kategória a 8-10 literes festékek és zárásként a legnagyobb a 14-16 literes. Azt még érdemes tudni vásárlás előtt, hogy 1 liter festék átlagosan nedvszívó felületre 6-10 nm lefestésére elegendő 1 rétegben.

 

Bármilyen falfestéket is választunk általában 2-3 óra után átfesthetjük a következő réteggel. A legtöbb esetben elegendő a két réteg, de előfordulhat hogy szükséges a harmadik réteg is.

A szobafestéshez a szakemberek által is előszeretettel használt falfesték márkákról bővebben egy régebbi bejegyzésünkben már olvashattatok.

Falfesték márkák felsorolása és bemutatása.

További hasznos tippek a szobafestés és felújítás munkáihoz.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén!

 

Loading poll ...

Vélemény, hozzászólás?