Skip to content

Egy jó megoldás: a tapéta festése.

A tapéta átfestése nem minden esetben megoldható, de ha elég stabil a felület sok időt spórolhatunk vele.

Természetesen elsősorban a fűrészporos és az üvegszálas tapétákat szoktuk tisztasági jelleggel átfesteni!

Azonban aki nem szeretne sok időt tölteni a falak glettelésével bizonyos feltételek mellett a hagyományos tapétára is ráfesthetünk. Ennek fő feltétele: a felületnek stabilnak kell lennie.

a tapéta festése

Hogyan állapítsuk meg a felület stabilitását?

Ahol egy-két helyen az illesztéseknél felnyilt a tapéta még egy utólagos javítással orvosolhatjuk a problémát, azonban ha ez sok helyen előfordul, ajánlott a tapéta eltávolítása. Stabil tapétáknál célszerű a falat egy rétegben átfesteni, és ezt követően javítani az esetleges hibákat.

Régi jó állapotú papír tapétáknál még megoldás volt egy újabb réteg közvetlen felragasztása. Azonban manapság a habosított vinil és további tipusoknál az anyagából, vagy a strukturájából adódóan ez a lehetőség már nem valósítható meg. A közvetlen tapétázás tehát nem megoldható ilyen felületeknél de a tapéta átfestése még alkalmas lehet a feladatra.

Akit nem zavar a tapéta mintája, mert csak a falai elszíneződését szeretné orvosolni egy másik színnel az minimális munkával, az átfestéssel jó megoldásra találhat. Téglamintás dombornyomott falaknál például jól működik, azonban nagyobb vírágmintáknál már nem biztos, hogy esztétikus végeredményt kapunk vele.

Egy vastagabb tapéta átfestése is megoldható, ha a felület elég stabil!

Amennyiben a tapéta ránézésre jó allapotú jöhet a próbafestés. Erre azért lesz szükségünk, mert nem lehet tudni a tapéta hogyan reagál a festéssel járó nedvességre. A próbafestést ajánlott 1-2 négyzetméterni felületen felhordani és a száradást követően (2-3 óra) ellenőrizni nem maradt e hólyagos a felület.

A festék felhordása után közvetlen előfordulhat, hogy hirtelen a nedvességtől néhány helyen hólyagok alakulnak ki, ami nem feltétlenül probléma. Ilyenkor várjuk meg a teljes száradást és ha ezt követően sem húzodtak vissza a hólyagok, akkor van csak baj. Ebben az esetben jobb a tapétát eltávolítani!

A tapéta eltávolításról egy másik bejegyzésben részletesen olvashattok.

Ahol a tapéta a száradást követően szépen visszasimult, a fal alkalmas az átfestésre.

A próbafestés fontos lépés mert egy szoba átfestése nem kevés munkával valamint anyagköltséggel jár, ezért nem csoda ha mindenki szeretne meggyőződni, hogy a munkája nem lesz hiábavaló.

Nem csak a fűrészporos és üvegszálas tapéta festhető!

Vannak tapétafajták amelyeknek elegendő a felső rétegét lehúzni és egy újratapétázható felületet kapunk. Ilyen falaknál akár glettelés nélkül egy fűrészporos tapétát is felragaszthatunk, majd ezt tudjuk átfesteni a számunkra szimpatikus színárnyalattal.

A tapéta átfestése nem mindig nyújt tökéletes végeredményt, ezért csak azoknak ajánljuk akik otthonuk rövid távú feljavításában gondolkodnak!

Legutóbbi bejegyzéseink:

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tunign Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén)!

1 thought on “Egy jó megoldás: a tapéta festése.”

  1. Teljesen hibás az a nézet, hogy a tapéta átfestéskor felhólyagzik. A megfelelően puhított tapéta, megfelelő makulatúrán, a nedvességálló ragasztóval nem hólyagosodik. Ha felhólyagosodik, és vissza szárad, alatta már nem ragad a tapéta. Ha ez a mennyezeten fordul elő, akár le is eshet onnan.

Vélemény, hozzászólás?