Skip to content

Balatoni ingatlan körkép.

A balatoni ingatlan piac kínálata minden tavasszal a jó idő közeledtével előtérbe kerül.

Minden évben sokan elkalandoznak a gondolattal egy balatoni nyaraló megvásárlásával. A koronavírus járvány miatt az idei külföldi utazások kicsit háttérbe szorulhatnak, így a belföldi települések célpontba kerülnek. Rengeteg szép város és tájegység van kis hazánkban, de a Balaton hazánk legnagyobb tava sokak számára talán a kedvenc. A víz közelsége az árakban is érezhető.

Balatoni ingatlan körkép

Aki nyaralóban gondolkodik érdemes alaposan körülnézni mert a kínálat igazán változatos. Első körben gondoljuk át mennyi időnk lesz kihasználni a megvásárolt ingatlant, mert a fenntartás sok idővel és kiadással jár majd.

Aki csak ritkán tud elutazni nem biztos, hogy jó befektetés egy balatoni ingatlan megvásárlása.

Igaz sokan már bérbeadásban is gondolkodnak egy balatoni nyaraló kihasználtságának a növelésében, de ez személyes jelenlétet és folyamatos karbantartást igényel amelyre szintén sok szabadidőt kell áldozni. Ezért bérbeadásnál a saját lakhatásunknak is helyet kell biztosítani, ami már két lakóépület megvásárlásával jár. Akinél van egy megbízható szomszéd ott ezt helyben megoldhatja a távolból is, de ez nem minden esetben működik jól. Mint minden ingatlan vásárlásnál, egy nyaralónál is első körben foglaljuk össze az igényeinket, majd ennek alapján induljunk neki a keresésnek.

A családi házaknál szintén sok karbantartást igénylő tevékenység van ami nem csak sok időt, de több fajta szerszámot és különböző eszközöket is igényel. Amennyiben már rendelkezünk az ehhez szükséges szerszámokkal már előnyben vagyunk, azonban a biztonságos tárolásukról is gondoskodnunk kell.

Egyre több part közeli új építésű lakópark épül amely sokaknak jó lehetőség lehet, akik a kerti munkákat inkább kihagynák. Ez nem egy olcsó megoldás, de lényegesen kevesebb személyes jelenlétet igényel a fenntartása. A havi költségek ( közös költség) ezeknél az ingatlanoknál több dologból is adódnak (kert rendezési munka díjak, biztonsági szolgálat, parkolás, egyéb karbantartási munkák) így magasabbak lehetnek a folyamatos kiadások.

Aki kész kompromisszumot kötni és a Balaton partól távolabbi ingatlan választ lényegesen olcsóbban jöhet ki.

A partól 5-20 kilométerre fekvő közeli települések kínálatait is érdemes átböngészni. A sportosabbak kerékpárral innen is gyorsan megközelíthetik a strandokat. A legtöbb Balatoni strand már fizetős így szintén népszerűbb az a pár település ahol még ingyen lehet használni a strandokat pl:Balatonboglár, Zamárdi.

A strandok autóval való megközelítése szintén költségekkel járhat, mert sok helyen már csak fizetős parkoló helyeken tudunk megállni a fürdőzés idejére. Ilyen például Balatonföldvár ahol az elmúlt néhány évben tették fizetősé a szabadstrand melletti parkolót, ami ráadásul azóta már szintén fizetős stranddá vált.

A Balatoni települések bevásárlás tekintetében általában jól ellátottak így a mindennapi élethez szükséges hozzávalók beszerzése ezen a területen nem okoz nagy nehézséget. Több helyen hétvégi piacok is vannak ahol a helyi termelők friss áruiból is válogathatunk: Fonyód, Tihany, Balatonboglár stb…

A számunkra ideális Balatoni ingatlan megtalálása sok időt és energiát igénylő feladat és a döntésben több érvet is jól át kell gondolni.

Reméljük írásunkban egy kicsit rávilágítottunk a sarkalatos kérdésekre!

További hasznos tanácsaink ingatlan karbantartáshoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely.

Vélemény, hozzászólás?