Skip to content

A régi tapéta eltávolítása hatékonyan.

A régi tapéta eltávolítása egy lényeges feladat, amihez több módszer is rendelkezésünkre áll.

Aki már kapart le tapétát talán ismeri mennyire változó a sikerélmény, ugyanis gyakran egészen egyszerű feladatnak tűnik, máskor keservesen lassú és fárasztó. Ezért nagy segítség ha ehhez a munkafolyamathoz megismerjük és alkalmazzuk a mai kor technológiáit.

régi tapéta eltávolítása

Nézzük végig milyen lehetőségeink lesznek a régi tapéta eltávolításához:

Száraz kaparás: Ez a módszer elsősorban vlies tapétáknál hatásos, ahol a tapéta anyagát kevésbé szívta át a ragasztó, így az kicsivel könnyebben távolítható el az eltelt évek során. Néhány hagyományos technikával ragasztott tapéta aránylag könnyen eltávolítható a falakról szárazon is, de ez nagymértékben függ a fal szívóképességétől. A régi salakbeton épületek falaira ragasztott tapéták tapasztalataim alapján könnyebben eltávolíthatóak, de a hagyományos panel épületeknél viszont ez nem jellemző.

Jó tanács! Bármilyen felülettel is van dolgunk először próbáljuk meg szárazon lekaparni a tapétát, ahol ez eredménytelennek bizonyul ott jöhetnek a további lehetőségek.

Vizes kaparás: A vizes kaparás lényege a régi tapéta felületének fellazítása azaz átáztatása. A falfelületre a vizet több féle módszerrel is felhordhatjuk:

  • Szívaccsal vagy a festéshez használt hosszú szőrű teddy hengerrel.
  • A tapétaragasztó kenéséhez is használt kenő kefével, vagy hagyományos korongkefével.
  • A harmadik talán leggyorsabb egy kézi permetező használata.

A vizezésnél elsősorban parkettás helyiségekben mindig vigyázzunk a padlóra. Ehhez használhatunk egy vastag fóliát, de ha egy felmosóval azonnal felszedjük a lefolyt vizet az is jó megoldás.

Az eltávolításra váró tapétát érdemes többször is bevizezni (2-4 alkalommal) mielőtt nekiállunk a kaparásnak. Az áztatás ideje alatt ajánlott az ablakokat bezárni így a felszabaduló pára még plusz segítség lesz az eredményes munkához. Ahol még így is nehezen jönnek le a csíkok keverjünk a vízbe tapétaleoldó folyadékot ami nagy segítség lehet. Általában érdemes a kaparással felülről lefelé haladni. A felületről lefolyó víz laminált parkettáknál fellazíthatja a szegőcsík ragasztóját amit ilyenkor gyakran újra kell majd ragasztanunk.

Lehetőleg minden régi tapétaréteget távolítsunk el, főként ha ezt követően nem tapétázott hanem sima falat szeretnénk a szobába. Néhol több réteg régi tapétával is találkozhatunk, ahol minden egyes réteget külön kell majd beáztatnunk.

Tapéta eltávolítása a gőz erejével!

Ez a módszer szintén jó megoldást nyújt, de ehhez egy gőzölő gépet kell majd beszereznünk. Alkalmi felhasználóknak praktikusabb bérelni egyet, de aki több alkalommal is tervez ilyen munkát akár a vásárlás is megéri. Ez a kis szerkezet a meleg gőzt használja fel a tapéta fellazításához. Ezzel a géppel az alaposan felragadt rétegeket is eredményesen eltávolíthatjuk. Ahol a régi tapéta anyaga kevésbé nedvszívó így a vizezés kevésbé hatol át az anyagán ott is eredményes lehet ez a módszer.

Bármelyik technológiát is válasszuk a régi tapéta eltávolításához mindig használjunk minőségi és beélezett spaklit a munkákhoz.

Tartsuk be a biztonsági előírásokat és használjunk védőfelszereléseket ( védőszemüveg, kesztyű, pormaszk…) mert ez a munka elég sok sérülést rejt magában.

A sikeresen eltávolított tapéta darabkákat érdemes még nedvesen egy zsákba gyűjteni, mert így kisebb helyet foglal mint száraz állapotban. A fűrészporos tapéták eltávolítása kicsivel nehezebb mivel átfesthetőek, így a hozzájuk használt ragasztók jobban ellenállnak a nedvességnek. Ráadásul a fűrészporos tapétáknál az illesztések alatt egy makulatúra, azaz alaptapéta réteggel is találkozhatunk amit szintén ajánlott eltávolítani főként ha sima falfestést tervezünk majd a falainkra.

A tapéta eltávolítást követően a fal sérüléseit gletteléssel tudjuk kijavítani amiről egy előző bejegyzésben már írtunk.

Glettanyagok fajtái és tulajdonságai.

Kisebb falhibák javítása szakszerűen.

További hasznos tippek a tapétázás munkáihoz:

Tapéta vásárlási tanácsok.

Mennyi tapétára lesz szükségünk?

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Vélemény, hozzászólás?