Skip to content

Divatos falszínek az otthonunk belső tereiben 2020-ban.

Otthonunk falainak festéséhez a falszínek gazdag választéka áll a rendelkezésünkre akár házilag, vagy szakember által készítjük el a felújítás munkáit.

Mint a divat világában, a falszíneknél is vannak felkapott árnyalatok amit a lakberendezők előszeretettel használnak a lakások belső és külső felületeinél. Az átlag felhasználok azonban még mindig inkább a saját ízlésvilágukat próbálják a falaik festésénél megvalósítani. Ez lehet ízléses és szerencsés választás, de gyakran csak a színek kavalkádja keveredik nem mindig harmonikus összképet alkotva.

divatos falszínek

Persze valóban nem könnyű a színkártyákon található több száz apró színárnyalatból kiválasztani a számunkra megfelelőt, de vannak alternatív megoldások amikor például egy színteszter ( kis kiszerelésű mintafesték egy a kupakba épített ecsettel vagy hengerrel) vásárlásával otthonunk egy kis felületén kipróbálhatjuk a festéket. Ez mindenképpen nagy segítség azoknak akik bizonytalanok és nem tudják elképzelni a kiválasztott színt a valóságban.

A kiválasztott színek természetes fények és mesterséges mellett szintén másként mutathatnak, amivel szintén számoljunk. A mesterséges megvilágításon belül is vannak hideg és meleg fényű izzók amik tovább módosíthatják az összhatást.

A 2020-as év színe a tavalyi korall szín után, a klasszikus kék lett. Amit jól használhatunk belső tereink festéséhez. Elsősorban a fehérhez, az ezüsthöz, de további színekhez is jól párosítható, vagy fehérrel keverve világosítható.

Az erős árnyalatú falszínek házilagos keverésével csak óvatosan bánjunk, mert könnyen foltos lehet a falunk!

Ezért erős színeknél a gyári színekkel dolgozzunk és azt lehetőleg ne módosítsuk más festékkel!

A második jó tanács soha ne keverjünk különböző márkájú festékeket egymással, mert nem lehet tudni azok hogyan reagálnak egymásra.

Tapasztalataink szerint az idei nyár slágerei az úgynevezett fagyi színek: vanília, rózsaszín, púder, krémszínek, világos bézs… De ez mellett az erőteljes színek is gyakran felbukannak: kivi, és avokádó zöld, valamint a türkiz színt is sokan alkalmazzák egy két fal dekorációs festéséhez. A falfestés színei jól párosíthatóak egyéb dekorációs megoldásokkal: fotótapéta, hagyományos tapéták, falpanel….

A kék mellett mostanság a levendula szín is népszerű!

Arra is figyeljünk milyen színek mellé fogjuk majd alkalmazni a kiválasztott árnyalatot!

Az erős falszínek egyik legjobb kiegészítője a fehér amely az esetek nagy százalékában bátran párosítható egymással.

Alacsony belmagasságú helyiségeknél javasolt a mennyezetet fehérre festeni és az oldalfalra használjunk csak erősebb színt. Nagyon magas belmagasságnál ezt bizonyos esetekben felcserélhetjük, azonban ezt mindig igazítsuk a helyiség adottságaihoz. A két szín egyenes vonalú elválasztásához használjunk szenzitív maszkoló ragasztószalagot erről már egy előző bejegyzésben részletesen is írtunk.

Akinek tetszik egy másik jó megoldás lehet egy hungarocell dekorcsík felragasztása is amely szintén esztétikus elválasztást biztosít két falszín között.

Szinte minden festékgyártó kínálatában megtalálhatóak készre kevert falszínek amelyek a legjobb megoldást biztosítják falaink festéséhez. Ezeknek a festékeknek nagy előnye, hogy ugyanaz az árnyalat később is beszerezhető belőlük. A készre kevert gyári festékek az előző színnel megegyező árnyalatoknál egy rétegben, de glettelt falaknál vagy nagyon eltérő például sárgából kék festésénél két réteggel számoljunk.

A festékdobozok oldalán található leírásokban tájékozódhatunk mekkora felületre elegendő 1 liter festék. Azonban ezt az információt óvatosan kezeljük, mert tapasztalataink alapján csak a legideálisabb állapotú falaknál elegendő a megadott felületre a festék. Ezért számoljunk jóval több festékkel, ha a festés közben nem szeretnénk a festékboltba szaladgálni utánpótlásért. A legtöbb készre kevert festéket nem javasolt hígítani, de amennyiben a leírás ezt mégis engedélyezi mindenképpen tartsuk be a hígítási arányokat

Erősebb falszínek javítása!

Erősebb színeknél vagy ahol a festés már régebben készült soha ne foltokban inkább falanként saroktól-sarokig javítsunk. A foltokban javítás erős színeknél még frissen is kényes kérdés, mert a legtöbb esetben sajnos meglátszódik a javított szakasz.

Hogyan dolgozzunk erősebb árnyalatú festékekkel?

Az egy rétegű készre kevert festékeknél ajánlott rövid szőrű teddy hengert használni! A festést megelőzően alaposan takarítsuk fel a helyiség padlóját, ha van kéznél porszívó a fal töveit is kiporszívózhatjuk.

Ecsettel kenjük ki a sarkokat majd egy kis teddy hengerrel gurítsuk át, így a festéknek a nagy teddy hengerhez hasonló struktúrája lesz. A sarkok kifestését követően kezdjük meg a festést a nagy hengerrel. Ha ketten dolgozunk az egyikőnk dolgozzon az ecsettel és a kis hengerrel, majd a másik haladjon utána nagy hengerrel. A festésnél lehetőleg kerüljük a huzatot, és falanként haladjunk, így elkerülhetjük, hogy a fal csíkos maradjon. Amennyiben az első falnál szemcséket találtunk a festékbe azt javasolt átszűrni egy harisnyán vagy egy szűrőn.

További hasznos tanácsok a falszínek és színkeverés témájában!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén).

Vélemény, hozzászólás?