Skip to content

Leggyakoribb festék hibák hiányosságok.

Az ingatlan helyiségeinek felújításához különböző típusú festék felhasználására lesz majd szűkségünk, azonban bármilyen körültekintően dolgozunk is hibák és hiányosságok néha előfordulhatnak.

Ebben a bejegyzésben feltárjuk a különböző festék hibákat és hiányosságokat.

A festék hibák két dologból adódhatnak: 1. felhasználási hiányosságok körülbelül az esetek 99%-ban( nem megfelelő hígítás, színes falaknál a festék gyenge felkeverése stb)…. 2. A festék hibás kb: 1% előfordulás. Gyárilag nem került bele valamelyik komponens.

festék hibák és hiányosságok

A festékek minőségét manapság alapos teszteken vizsgálják mielőtt azok a felhasználókhoz kerülnek.

Kivitelezőként nap mint nap több fajta festékkel dolgozunk, és a tapasztalat 95 %-ban pozitív de szeretnénk arról az 5 %-ról is beszélni amely a festékek gyakori hibáit mutatja be.

A festék hibák két fő csoportra oszthatóak: felhasználásból adódó, és gyári hibák.

Falfestékeknél felmerülő hibák!

A falfestékeknél leggyakrabban tapasztalható hiba amikor a festék nem takar megfelelően. Ez a probléma a legtöbb esetben nem a gyártó azaz a festék hibája, inkább a nem megfelelő hígításra vezethető vissza.

Találkoztunk már kivételekkel amikor a festék szakszerűen lett felhordva de mégsem takart jól. A festékgyár korrekt módon elismerte a festékből hiányozhatott valamelyik összetevő és egy rövid kivizsgálást követően egy csere festékkel orvosolta a problémát. (Ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő)!

A festékboltokban kapható beltéri festékek takarási képessége jó, a különböző hipermarketekben kapható olcsó festékeknél azonban lehetnek problémák. Ezért festékeknél nem ajánlott a feltűnően olcsó vásárlása, mert felhasználáskor több munkába kerülhet a kivitelezés (3-4 rétegre is szükség lehet).

A számunkra megfelelő festék kiválasztását követően, azt javasolt festékboltban beszerezni!

Egy jó minőségű beltéri falfesték a legtöbb felületen 2 rétegben kiválóan fed. Néhány esetben például: glettelt, vagy zöld vízálló gipszkartonnál előfordulhat, hogy a harmadik rétegre is szükségünk lesz.

A festéken található hígítási utasítások betartása rendkívül fontos, amely márkánként változó. Nincs univerzális szabály a hígításra, ugyanis vannak festékek amelyeket nem szabad hígítani de van, hogy 30% vízzel is hígítható. A sűrű falfestékkel való munkából szintén hibák származhatnak ezért a hígítás az első és legfontosabb szabály a falfestékek felhordásánál. Sűrű festékekkel a falon nem lesz egyöntetű a festés, meglátszódhatnak a teddy hengerünk sávjai és a sarkok ecsettel kikent részei is csíkokat hagyhatnak.

Színes falfestésnél gyakori hiba amikor a nem megfelelően felkevert festék foltos lesz. Házilag kevert festékeknél a színezőpaszta egy-két részen csíkokat hagyhat a felületen ami szintén rontja a végeredmény minőségét. Ezek a hibák nem a festékből, hanem a hiányos előkészületekből adódnak. Házi színkeverésnél ajánlott géppel vagy akár gumikesztyűvel kézzel alaposan felkeverni a festékbe kevert színezőpasztát. De ha van rá mód inkább használjunk készre kevert színes falfestéket!

Régi lejárt becsomósodott színezőpasztát soha ne használjunk!

Mázolási munkák: a zománcfestékek hibái.

Fa, fém felületeinkre a leggyakrabban zománcfestékre lesz majd szükségünk. Natúr fa felületekre különböző pácok, színtelen lakkok, vagy a vékony és vastag lazúr is használható, de erről majd egy következő bejegyzésben írunk.

A zománcfesték hibái vagy hiányosságai!

A zománcfestékeknél is lényeges a takarás amely az egyik hibaforrás lehet. Oldószer bázisú festékeknél előzőleg már festet felületnél egy alapozás és egy réteg zománcfestés javasolt. Ez az esetek többségében elegendő. Ahol natúr felülettel van dolgunk ott két réteg alapozóval és egy réteg zománccal számoljunk. Vannak manapság alapozást nem igénylő univerzális festékek amelyekkel szintén a két réteg a megfelelő ( kivéve natúr felületek).

Az oldószeres festékek hígítása is márkánként változó! Ezért itt is tartsuk be a festék oldalán található leírást és a szerint használjuk.

A vizes bázisú zománcfestékek fedése egy kicsivel gyengébb, de nagyon könnyű velük dolgozni. Kiemelt előnyük, hogy nem lesz erős festékszag a lakásban, valamint sokkal gyorsabban száradnak.

A zománcfestékek másik gyakori problémája a besárgulás.

Tapasztalataink szerint az idők folyamán előbb vagy utóbb minden festék besárgul.

Természetesen különböző mértékben. A besárgulás fő okai: gázfűtés, szennyezett levegő, dohányzás, beépített szekrények belső feleinél ahol kevesebb friss levegő éri a felületet a besárgulás is erőteljesebben tapasztalható.

Mit tehetünk ellene? A radiátor zománcok és manapság néhány univerzális festék jobban ellenáll a besárgulásnak, de csodaszer nincsen. (Mi még nem találkoztunk vele)!

A másik gyakori probléma a zománc fényének kopása. A szakszerű kivitelezés ellenére egy két év elteltével több helyen találkoztunk a zománc fényének erős csökkenésével. ( mattulás) Selyemfényű zománcoknál ez nem feltűnő, mert ott eleve csak egy csökkentett fénye van a felületnek, azonban magasfényű zománcoknál elvárható a zománc fényének megmaradása az évek folyamán is.

A zománcfestékek hibája lehet még a lepattogzás.

Ritka esetben lehet az oka festék hiba, régi már lejárt festék felhasználása esetén, de elsődlegesen a kivitelezésből adódó hibák közé tartozik. Régi kiszáradt ablakoknál ahol egész nyáron a tűző nap égeti a párkányt általában 2-3 évet követően a leggondosabb kivitelezés ellenére is lepattogzódhat a festék. Ez a fa kiszáradásából adódik. Ezért erősen kiszáradt ablakoknál, ha van rá mód az ablakcsere tartósabb megoldást nyújt mint egy mázolás.

További hasznos tanácsaink lakásfelújításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely ( Több mint 30 év építőipari gyakorlattal)!

Vélemény, hozzászólás?