Skip to content

Ingatlan karbantartás: a csőmázolás.

Sokan nem szeretik de az otthonunk falainak festése mellett a csőmázolás is hozzátartozik a munkákhoz, amit időnként ajánlott elvégezni.

A szobákhoz tartozó fűtés vagy gázcsövek festése is egy idő után elkerülhetetlen munka. Aki rendelkezik egy kis kézügyességgel akár házilag is elvégezheti, de mindenképpen érdemes pár dolgot figyelembe venni!

ingatlan karbantartás a csőmázolás
  • Tájékozódjunk milyen festékre lesz szükségünk. Mivel több anyagú cső is lehet egy lakásban ezért ezekre általában különböző festékekre lesz majd szükségünk. Régebbi lakásoknál a már többször átfestet vas fűtés, és gázcső a leggyakoribb. Ezek egy idő után besárgulnak, így az esztétikus végeredmény érdekében a falak festésekor ajánlott átfesteni őket is. Vas felületre a radiátorzománc vagy a hagyományos zománcfesték a legideálisabb.
  • A manapság beépítésre kerülő fűtési rendszereknél már rézzel dolgoznak, azonban erre már másfajta festékre lesz majd szükségünk. A műanyag és alumínium csövekre szintén nem megfelelő a hagyományos vagy radiátorzománc. A még natúr festetlen csöveknél fontos, hogy egy alapos csiszolást követően, két réteg rozsdagátló alapozóval fessük át a felületet mielőtt a fedőfestéket használnánk.
  • Milyen munkafolyamatokra számítsunk? Akár festett vagy festetlen felülettel van dolgunk a csiszolás az első munkafázis. A csiszoláshoz 60-as vagy 80-as csiszolópapírt vagy vásznat használjunk! Ezt követi a portalanítás, majd az alapozó réteg, és a befejező művelet a zománcfestés. A munkákhoz egyaránt használhatunk oldószeres és vizes bázisú festékeket.
  • Azonban soha ne keverjük őket! Amennyiben vizes alapozóval kezdtünk, legyen a zománcfesték is vizes. Ahol a festés már néhány éve volt átfestve oldószeres festékkel ott nyugodtan ráfesthetünk vizes festékkel is! Manapság több fajta vizes bázisú radiátor zománc is kapható aminek nagy előnye gyorsan szárad.

A csőmázolás munkáit amennyiben szakemberekre bízzuk folyóméterben szokták elszámolni.

  • Milyen szerszámokra lesz majd szükségünk? A csiszolóvászon mellett, amit már az előbb említettem egy ecsetre lesz majd szükségünk. Ez lehet hajlított pipa ecset vagy egy sima ecset. Az átlagos méretű fűtés csövekre elegendő egy másfél két collos szélességű, amit általában ráírnak az ecsetekre. Ahol van elég hely a cső és a fal között ott a cső hátuljára egy szivacs vagy velúr hengerrel is felhordhatjuk a festéket, de ez csak egy alternatív megoldás.
  • Mire figyeljünk csőmázolásnál! Az alapozás előtt mindig alaposan csiszoljuk át a csövet és portalanítsuk festés előtt. Ne csepegtessük össze a falat. (Ez főként színes falaknál probléma)! Aki nem tud cseppmentesen dolgozni az inkább a befejező falfestés előtt kenje készre a csövet, igaz így jobban kell majd vigyáznia a csövekre a falfestésnél.
  • A festéket többször is alaposan oszlassuk el a felületen. Próbáljuk a cső hátulját is bekenni. Lehetőleg a fűtési szezon előtt vagy után végezzük el a munkákat. Amennyiben erre nincs lehetőség meleg csőre is dolgozhatunk, de ilyenkor mindenképpen radiátorzománcot használjuk a mázoláshoz mert az jobban bírja a hőt.

A csőmázolás témájához kapcsolódó további írások:

Radiátorfestés szagmentesen.

Radiátorfestés házilag.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén).

Vélemény, hozzászólás?