Skip to content

A falfestés 10 aranyszabálya.

A lakásfelújítás egyik fontos része a falfestés, és természetesen ennek a munkafolyamatnak is vannak szabályai.

Ebben a bejegyzésben 10 pontba foglalva mutatjuk be a falfestés fő lépéseit!

A falfestés 10 szabálya
  1. A festés előtti alapmunkákat szakszerűen végezzük el! A régi laza pergő festékrétegeket mindig gondosan távolítsuk el, és ne feledkezzünk meg ilyenkor a mély alapozásról.
  2. A szakszerű glettelés a kulcsa a sima esztétikus falak készítésének. Ezért ha szükséges 2-3 rétegben is gletteljünk! Valamint bármilyen szépen is sikerült mindig csiszoljuk át.
  3. A száradási időket tartsuk be! A mély alapozás, glettelések, és a befejező festés rétegei között is mindig tartsuk be a száradási időket. Ideális hőmérsékleten 20-30 celsius fok között, rétegenként minimum 2 óra száradással számoljunk.
  4. Soha ne fessünk hidegben! Beltéri falainkat soha ne fessük 10 celsius fok alatt, mert az módosíthatja a festék tulajdonságait. Valamint a festék tartóssága is csökkenhet!
  5. Ne használjunk régi bizonytalan eredetű falfestéket! A festékeknek is van szavatossági idejük amit érdemes még a festékboltban ellenőrizni. Régi sufniban talált festékeinkkel ne kísérletezzünk, vásároljunk inkább frisset!

A falfestés itt felsorolt fontos szabályait mindig tartsuk be, mert ellenkező esetben a végeredmény nem lesz tökéletes.

  1. A festékek hígítását is tartsuk be! A hígítási arányok gyártónként nagy mértékben változhatnak, ezért nincs univerzális szabály ezen a területen. A legbiztosabb ha elolvassuk és betartjuk a festékes doboz oldalán található leírásokat.
  2. Csak jó minőségű szerszámokkal fessünk! A szerszámok minősége is fontos része a falfestés sikeres elvégzésének. Ezért nem baj ha ecseteink, és teddy hengereink használtak, de ne legyenek túl kopottak.
  3. A festéket felhasználás előtt alaposan keverjük fel! Akár színes vagy fehér festékkel dolgozunk mindig alaposan keverjük fel a festéket. Ez szintén fontos szabály.
  4. A festés megkezdése előtt portalanítsuk a konnektorokat és kapcsolókat valamint a padlót. Az alapmunkákból (glettelés és falcsiszolásból) sok por kerülhet a falfelületre, amit még festés előtt érdemes eltávolítani, mert könnyen a festékünkbe kerülhet.
  5. A festést soha ne végezzük huzatban! Ez főként színes festékeknél fontos, mert huzatban gyorsabban szárad a festék ami színes falaknál azt okozhatja, hogy a teddy henger nyomai és találkozási pontjai meglátszódhatnak.

2 x 5 pontra szedtük a falfestés aranyszabályát. Biztos lehetne még találni további pontokat, de ezek is lefedik a feltétlenül betartandó feladatok listáját.

A szobafestés házilagos kivitelezése sok buktatóval jár a felsorolt 10 ponton kívül is, ezért aki bizonytalan képességeiben inkább bízza szakemberre a feladatot!

A falfestés 10 pontja dióhéjban!

További tanácsaink a falfestés munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely

Vélemény, hozzászólás?