Skip to content

Glettanyagok típusai és tulajdonságai.

A glettanyagok fontos kellékei a sikeres falfestés munkáinak.

A glettelési munkák elvégzése már igényel némi gyakorlatot, ezért ennek hiányában ajánlott szakemberekre bízni a feladatot.

A gletteknek számtalan típusa van melyek különböző felületek helyreállításához nyújtanak ideális megoldást. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni a fő típusokat.

glettanyagok

A beltéri faljavítási munkákhoz különböző glettekre lesz szükségünk:

A vakoló glettek vastagabb és mélyebb hibák javítására ajánlottak 6-30 mm mélységre javasolt használatuk.

A glettanyagok javasolt felhordási mélységét általában milliméterben határozzák meg, ami a csomagoláson van feltüntetve.

A következő glett amit a vakolat javításokat követően első vagy második glettelésre javasolt felhordani a 3-6 mm-re ajánlott glett gipsz. Vakolt falakra mindenképpen ezzel az anyaggal érdemes dolgozni.

A glettelés munkáihoz a glettanyagok mellett további kiegészítőkre is szükségünk lesz. Üvegszálas hézagerősítő csík a repedések hatékony javításához, valamint alumínium élvédőkre, amelyek az egyenes sarkok kialakításában lesznek segítségünkre.

A harmadik a finom glett ami vékonyabb felhordással általában utolsó rétegre ideális (0-10 mm-es mélységben). Márkák szerint a milliméter besorolás változhat, de körülbelül a fent felsorolt három fő típus a jellemző. A glettek kötési ideje 40-60 perc között mozog amivel mindenképpen kalkuláljunk még bekeveréskor. A rétegek közötti száradás ideális esetben 2-3 óra ami szintén lényeges, de ez nagymértékben függ a helyiség páratartalmától és a hőmérséklettől. (A páratartalom jó ha 70% alatt marad és a hőmérséklet 20-25 celsius fok közötti tartományban).

glettelés

A glettanyagok legnépszerűbb kiszerelése a 20 kg-os zsákos csomagolás.

Vakoló gletteknél általában 25 kg-os!

A por alapú glettek mellett vannak vödrös készre kevert glettanyagok is. Aki fél hogy nem fogja eltalálni a helyes keverési arányt, vagy csak kisebb felületre lenne szüksége faljavításra ezek is jó megoldást nyújtanak.

Jó tanács! Vödrös gletteknél ne hagyjuk a vödröt tető nélkül hosszú távon nehogy kiszáradjon a glett. Mindig száraz árnyékos helyen tároljuk a vödröket és ne rakjuk ki a napsütésre hosszú időre.

A vödrös anyagoknak nagy előnye, hogy bármikor keverés nélkül azonnal felhasználhatóak, így nem kell félni hogy ránk köt az anyag. Természetesen próbáljunk meg annyit kivenni a vödörből amennyit el is használunk!

A por alapú glettekből van még egy gyakran használt kategória a hézagoló glett. Ezt a típusú anyagot gipszkarton lapok illesztéseinek hézagolására használjuk. Számtalan fajtája létezik. Ezeknél a gletteknél kiemelten fontos a víz és a zsákos porglett pontos aránya, mert utólagos sűrítésnél vagy hígításnál jóval gyorsabban köt!

A por alapú glettanyagok kis mennyiségben akár kézzel is keverhetőek, azonban célszerűbb ha fúrógépre szerelt keverőszállal keverjük őket.

Egy másik kategória a kültéri glettek. Ezekből a kültéri glettekből is van javítóvakolat és finom gletteléshez használható.

Fontos hogy soha ne használjunk beltéri glettet külső felületre!

Jelöld ki a számodra megfelelő választ és kattints a vote gombra! A szavazás jelenlegi állása megnézhető a result gombra kattintva.

Loading poll ...

A bejegyzésben szándékosan nem említettünk márkaneveket, azonban itt a bejegyzés végén néhány típust bemutatunk amely talán segítségként szolgál az anyagbeszerzéshez. Baumit, Rigips, Széria, Polifarbe, Ceresit, Jub…..

További hasznos tippek és részletes leírások a faljavítás munkáihoz!

Kisebb falhibák javítása:

Hogyan javítsuk a nagyobb hibákat?

Mit csináljunk ha reped a fal?

Hasznos tippek faljavításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Vélemény, hozzászólás?