Skip to content

Miért jó a fűrészporos tapéta?

A fűrészporos tapéta ma is jó megoldást nyújt otthonunk falainak.

Tudom sokan régi divatjamúlt megoldásnak tartják a fűrészporos tapétát, azonban sok felületre ma is a legjobb megoldást kínálja. Gyakran porfogónak is szokták nevezni! Régi bérházaknál, ahol több helyen is láthatóak kisebb hajszál repedések azonban a legjobb megoldást nyújtja. De panel lakásoknál is jól alkalmazható.

fűrészporos tapéta ingatlan tuning blog

Újépítésű házaknál az első években kialakuló épületmozgásokból adódó repedések miatt inkább a falfestés javasolt, és jó állapotú téglaházaknál sincs indokolt funkciója.

Manapság egyre több helyen panel lakásoknál is a sima falfestést választják, ami technikailag megoldható, de a panel házak falain található durva egyenetlenségeket a fűrészporos tapéta jobban elfedi mint egy sima falfestés. Igaz flex-szel részben javíthatóak az ilyen hibák, azonban a sarkok egyenetlenségei már kényesebb feladatok.

A fűrészporos tapéta nagy előnye, hogy megszünteti a falaink kisebb repedéseit és a fal egyéb hiányosságait is jól eltakarja.

Tagadhatatlan hátránya, hogy sérülés esetén körülményesebb javítani mint a sima falfestést.

A fűrészporos tapéta három fő tipusa: finomszemcsés, közepes, és durva szemszemcsés.

A három fő tipus között is megoszlanak a vélemények. Bármelyik fajtára is esik a választásunk egy szakszerű felragasztással hosszútávra tervezhetünk vele. Kiadó lakásoknál is gyakran találkozni a fűrészporos tapétával.

A felragasztása előtt a falat glettelni és makulatúrázni szükséges. A makulatúrázás egy csomagolópapír anyagú tapétacsík felragasztását jelenti. Amit az illesztések alá javasolt ragasztani. Ezt követi majd a fűrészporos tapéta felragasztása.

A fűrészporos tapéta felragasztásához mindig jól beállított ragasztót használjunk.

Az első a sűrűség beállítása, ezért mindig tartsuk be a tapétaragasztó dobozán található keverési arányokat. Ugyanis a túl híg ragasztó nem biztosít kellő tapadást, de a sűrű sem megfelelő. A fűrészporos tapétához speciális tapétaragasztó szükséges pl: metylan special.

Ahol sok hajszálrepedés van a falon, de nem szeretnénk tapétát használni, két alternatív megoldás közül választhatunk.

  • A repedések vonalában még a gletteléskor építsünk be üvegszálas hézagerősítő csíkot.
  • Ahol az egész falat vagy mennyezetet behálózzák a repedések, ott a teljes felületre egy vékony üvegfátyol felhelyezése javasolt.

A fenti két műveletet követően a falaink már átfesthetőek.

A fűrészporos tapéta felragasztását követően, 2-3 réteg festékkel szükséges átfesteni.

Az első réteghez használhatunk egy kicsivel hígabb festéket. A második már legyen sűrűbb. A festéshez hosszú szőrű teddy henger a legideálisabb.

Egy jól felragasztott fűrészporos tapéta az évek során többször is átfesthető!

A munkák elvégzése nagy gyakorlatot igényel, ezért tapasztalat hiányában, mindenképpen bízzuk szakemberekre a feladatot.

Fűrészporos tapétához ne használjunk mészfestéket!

További hasznos tanácsok felújításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely (több mint 30 év szakmai gyakorlattal)

Vélemény, hozzászólás?