Skip to content

A zománcfestékek használata és fő tulajdonságai.

A zománcfestékek egyaránt jól használhatóak fa, fém, vagy akár falfelületre, ahol különböző funkciókat kell majd betölteniük.

Az első három funkció amivel számolnunk kell zománcfesték választásakor a fény kérdése. A mai kereskedelemben kapható zománcok ilyen szempontból három fő csoportra oszthatóak:

  • matt
  • selyemfényű
  • magasfényű
Mindhárom típus jó minőséget képvisel, és különböző felhasználói igényekhez igazítható. Régen toronymagasan a magasfényű zománcok voltak az elsők, ha ajtó vagy ablak mázolásra került a sor. Manapság ez már nagymértékben változott és inkább a selyemfényű zománcfestéket válasszák többen egy felújítás folyamán. 
a zománcfestékek használata és tulajdonságai

Szakmai szempontból nincs különbség a három típus között, mert bármelyik fajtára is esik a választás a felhordásuk azonos technológiát igényel. Árban sincs plusz költség, talán csak a márkák között.

A mai lakásbelsőknél a selyemfény jobban illeszkedik a bútorokhoz és egyéb kiegészítőkhöz. A matt zománcoknak nincs fényük ezért ez olyan hatású mintha alapozva lenne a felület ami sokaknak szintén szimpatikus választás lehet.

A másik fontos csoport a zománcfestékek hígításához kapcsolódik.

Ez két fő csoportot tartalmaz a hígítási tulajdonságok szerint:

  • vizes
  • és oldószer bázisú zománcok

A vizes zománcok manapság egyre nagyobb tért hódítanak a felújítás munkáiban bármilyen felülettel is lesz dolgunk. Nagy előnyük a gyors száradás, és a kevesebb káros anyag kipárolgás munka közben. Ez nem azt jelenti hogy egyáltalán nem káros az egészségre és a környezetre, csak egész más anyagok párolognak ki egy vizes és egy oldószeres festékből.

A festékek általában több fő összetevőből állnak:

  • kötőanyagok
  • pigmentek
  • oldószerek
  • különböző töltőanyagok
  • és adalékanyagok

Értelemszerűen az oldószer hígítású festékekből felhasználást követően a hígító párolog ki. Vizes hígítású zománcoknál azonban csak kis arányban a víz és nagyobb arányban a további összetevők párolognak a légtérbe.

A vizes zománcokból a falfestékekhez hasonlóan a VOC tartalom a meghatározó, ami a formaldehid kipárolgás mértékét mutatja. A formaldehid egy kémiai vegyület amit kellemetlen illatú gázként érzékelünk.

Ez a gáz a cigaretta füstben, és a kipufogógázokban is fellelhető!

Fertőtlenítő és tartósító tulajdonságai miatt a festékekben is jó szolgálatot tesz. de néhány élelmiszerben is megtalálható. E240 néven.

Ezért bármilyen tipusú zománcfestéket használunk a munkákat követően érdemes minél több időt hagyni a festék kipárolgásának mielőtt újra birtokba vennénk a légteret.

A zománcfestékek bizonyos esetekben speciális funkciókat is kaphatnak!

Ilyenek a kádzománcok, a hajófestékek, és az autófestékek, melyek kiemelt vízálló és időjárás álló tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Ez mellett vannak a hőálló zománcok amik jól felhasználhatóak fűtés csővek, radiátorok, és konvektorok festéséhez.

Fém felületek festésénél előtérbe kerülnek plusz funkcióként a rozsdagátló tulajdonságok. Amelyek vagy a közvetlen a zománcfestékbe vagy az alapozófestékbe kerülnek.

A zománcfestékek manapság már ritkábban kerülnek falfelületekre, amit régebben olajlábazat néven lépcsőházakban, de konyhákban, vagy fürdőszobákban vízálló tulajdonságai miatt akár csempe helyett is gyakran felhasználták.

További hasznos tippek, tanácsok a felújítás munkáihoz:

Héra falfestékek fehér és színes kiszerelésben.

10 hasznos tipp mázolási munkákhoz.

Hogyan fessünk beltéri ajtókat?

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Vélemény, hozzászólás?