Skip to content

Kétkomponensű festékek, lakkok, és egyéb kiegészítők.

A lakásfelújítás munkáihoz több szakmában is használnak kétkomponensű anyagokat: festékek, lakkok, gittek, fugázók formájában.

Mikor és miért használjunk kétkomponensű anyagokat?

A hagyományos fa, fém, vagy műanyag felületek bevonására (vannak kivételek) de általában nem indokolt kétkomponensű festéket használni. Elsősorban speciális felületeknél javasolt a használatuk ahol a felhasználás igényli a kiemelten stabil réteget. Ezért több területen is találkozhatunk velük, például egy parkettalakk vagy kádzománc formájában, ahol a felület erősen ki van téve a felhasználásból adódó igénybevételnek.

kétkomponensű festékek

Az autók festéséhez is általában kétkomponensű lakkokat használnak, mivel azok karosszéria elemei is erősen ki vannak szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, így egyaránt jól kell bírniuk a forróságot és a hideg fagyos időjárást.

A Katepox kétkomponensű korróziógátló alapozó festéket szintén előszeretettel használták járművek alvázvédelméhez. Ami szintén egy jó anyag azonban rengeteg káros anyagot tartalmaz, így használata csak jól szellőző helyen javasolt.

A kétkomponensű festékek vagy lakkok sokkal keményebb kopásállóbb felületet biztosítanak.

Több szakmában is gyakran alkalmaznak kétkomponensű anyagokat, így például a parkettások, a festők, a hidegburkolók, kelléktárában is találkozni velük.

A Gemini parkettalakk például már több évtizedes múltra tekinthet vissza, és még ma is kapható!

A kilencvenes évek eléjén mi is néha használtuk, ezért jól emlékszünk mint az erős illatára, de annál inkább a kábító hatására. Akkor még cipőkefével hordtuk fel ami szintén fokozta a lakk erős illatát. ráadásul nem voltak speciális szűrőbetéttel ellátott maszkok, így jobb esetben egy rongyot kötöttünk a szánk elé. A lakk illatát a munka végeztével általában hosszasan kellett piheni a friss levegőn.

Ez a lakk nagyon szép magasfényű felületet biztosított. Természetesen ma már számtalan hasonló vagy jobb tulajdonságokkal rendelkező lakk található a kínálatban pl: Prolux, Lazurán….. Ezeket ma már teleszkópos nyélre szerelt velúr hengerrel érdemes használni, amivel nem szükséges a kipárolgó lakkréteg fölé közvetlen hajolni.

Több vizes bázisú lakk is kapható szintén kétkomponensű kivitelben, amelyek kevesebb káros anyagot tartalmaznak és az illatuk is enyhébb. Tapasztalataink szerint a selyemfényű lakkoknál jó opció lehet, de a magasfényű oldószeres kétkomponensű lakkokkal még nem veszik fel a versenyt.

A hidegburkolási munkáknál is szembe találkozhatunk vízes bázisú kétkomponensű anyagokkal például: epoxy fugázó stb…

A festők a régi rossz állapotú ablakokra és ajtókra használnak kétkomponensű gitteket. Amit elsősorban az autófényezés előkészítő munkáihoz használnak fém felületre, de a fa felületekre is kiválóan használhatóak: Neoplaszt, Body gittek különböző típusai.

A festéshez használt zománcfestékek nagyobb része egy komponensű, azonban néhány erősebb igénybevételnek kitett helyen kádakhoz vagy hajók, járművek festéséhez kétkomponensű festéket használnak.

A ragasztástechnikában is manapság egyre gyakrabban használnak kétkomponensű ragasztó anyagokat (epokit A+B tubusos).

További hasznos tanácsok otthonszépítéshez karbantartáshoz!

Előző blogbejegyzéseink:

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén)!

Vélemény, hozzászólás?