Skip to content

Ingatlan karbantartás sorozat: az ablakmázolás.

Otthonunk felújítási munkáinál az ablakmázolás is gyakran terítékre kerül, amely elvégzése már igényel némi szakértelmet.

Az otthonunk ablakai erősen kivannak téve az időjárás szeszélyeinek ezért, néhány évente ajánlott azokat átfesteni. Az erősen pattogzó fa ablakoknál a házilagos festést nem javasoljuk, inkább bízzuk szakemberre sőt előfordulhat, hogy gazdaságosabb ha kicseréljük azokat. Ugyanis a műanyag ablakok hosszútávon minimális gondozással ( zárolajozás, szigetelő gumik karbantartása, kisebb beállítások) akár 20 évig is jól működhetnek.

ablakmázolás ingatlan karbantartás

Ez idő alatt egy hagyományos fa nyílászáró akár 3- 4-szer is festésre szorul. Amely még ha házilag is lesz felújítva akkor is sok idővel és anyagköltséggel jár. Természetesen a csere például régi műemlék épületeknél nem mindenhol megoldható.

Milyen festéket használjunk fa ablakaink mázolásához?

Amennyiben az ablakok natúr festetlen állapotban kerültek beépítésre az igényeinknek megfelelően több opció is megoldás lehet.

  • Színtelen lakkal festjük át. Ez megőrzi a fa natúr vonalait. A skandináv stílusú építészetben gyakran találkozni ezzel a megoldással. A natúr fa meleg hatású tónust ad a nyílászáróknak azonban hátránya is van, mert ha idővel más bevonatot szeretnénk körülményes a változtatás.
  • Pácolt felület vagy vékony lazúr használata. Ez a két megoldás amennyiben minőségi festéket használunk a leghosszabb távra biztosít tartós felületet. Egyik fő hátránya az állagában rejlik ugyanis mivel híg, így jobban csepeg ami kicsit megnehezíti a vele való munkát.
  • Vastag lazúrral festett ablakok. Egy minőségi vastag lazúr is jó választás lehet, de a tapasztalatok alapján egy két évvel hamarabb kell majd átfesteni mint a pácolt vagy vékony lazúrral bevont ablakokat. Azonban egy szakszerű kivitelezéssel ez is jó védelmet biztosít a fának.
  • Mázolás olajfestékkel vagy vizes bázisú festékkel. Ennél a festési technológiánál több előkészítő munkával számoljunk, valamint érdemes tudni az időigényes műveletek ellenére ez a festés használódik el a leghamarabb.

Bármelyik a fent felsorolt technológia mellett is döntünk az ablakaink elhelyezkedése is nagymértékben hozzájárul a festés tartósságához.

Ahol például egész nap erős napsütés éri hamarabb számíthatunk a festékpattogzásra. Egy közeli árnyas fa, vagy egy redőny felszerelése nagy segítség lehet az ablak élettartalmának a növelésében.

Az ablakfestés műveleti sorrendje lépésről-lépésre.

Bármilyen szép állapotú az ablakunk a még festetlen (natúr) ablakoknál is kezdjünk a csiszolással. Ezután jöhet a portalanítás, ami nem látványos de soha ne hagyjuk el!

E két művelet után kezdhetjük meg a festést amennyiben a lazúr, a pác, vagy a színtelen lakk mellett döntünk. Az első réteg teljes kiszáradását követően ismét ajánlatos egy enyhe csiszolás majd a következő festés. Amennyiben a fa erősen elszívta a festéket, vagy a színe még nem elég erőteljes egy harmadik rétegre is szükség lehet.

Ablakmázolás régi felületre.

Régi előzőleg is olajfestékkel festet ablakoknál a műveleti sorrend nagy mértékben változik. Ahol laza pergő részekkel találkozunk azokat ajánlott eltávolítani, ehhez három módszer is segítségünkre lesz: égetés, maratás, csiszolás.

Égetés: Régen nyílt lánggal végezték gázlámpával vagy tartályos gázégős égetővel. Manapság a hőlégfúvó a legpraktikusabb technológia, amely nem nyílt lánggal, hanem forró levegővel lazítja fel az elgyengült festékréteget. Ez a művelet is tűzveszélyes ezért a padló gondos letakarására figyeljünk és folyamatosan felügyeljük nehogy lángra kapjon. A hőlégfúvót soha ne hagyjuk őrizetlenül! A módszer egyik hátránya, hogy a magas hő erősen kiszárítja a fát.

Maratás. A festék eltávolításának egy másik hatékony módja. Ennél a módszernél egy festékmaró folyadék vagy gél lazítja fel a festéket, amelyet ezt követően spaklival vagy fém felületeknél drótkefével tudjuk eltávolítani. Arra számítsunk, hogy a festékmaró beszívódik a fa mélyebb pólusaiba is, így gyengítheti az új rétegek tapadását.

A harmadik módszer, ha egy erős csiszológéppel távolítjuk el a régi festékréteget. Ez csak erősen pergő ablakok külső felületeinél alkalmazható. Hátránya talán annyi, hogy nagy porral jár amit egy porzsákos csiszológéppel valamennyire csökkenthetünk.

A régi festékréteg eltávolítását követően jöhet a csiszolás majd portalanítás. A műveletek közti csiszoláshoz használjunk 80-100-as szemcsesűrűségú csiszolópapírt vagy vásznat.

A hőlégfúvótól kiszáradt fa felületeket ezt követően amennyiben van idő száradásra bekenhetjük lenolajjal vagy egy híg alapozóval, de ez nem feltétlenül szükséges. A lenolaj hatékony, de nagyon lassan szárad ezért több nap száradást is igényelhet!

A következő művelet a simítótapaszolás. Ezt két vagy akár három rétegben is felhordásra kerülhet az ablak állapotától függően. Fontos hogy minden réteg gittelést követően csiszoljunk is!

Amennyiben a felületünk már elég sima jöhet az alapozás majd a befejező zománcfestés.

Az ablakmázolás elvégzéséhez egy pár mázolóbakra is szükségünk lesz!

Az ablakszárnyakat minden esetben ajánlott leakasztani így a tokhoz könyebb hozzáférni. Új ablakoknál a zsanérokat amennyiben szeretnénk hogy ne legyen festékes érdemes papírfestőszalaggal körberagasztani. Régebbi előzőleg már átfestett ablakoknál erre nincs szükség, ott esetleg a zsanér ablakszárnyba illő részét lehet leragasztani, így könnyeben fog a szárny visszacsúszni a helyére.

A festéshez használhatunk vizes vagy oldószeres alapozót és zománcot egyaránt. Azonban ne keverjük a két technológiát!

Az ingatlan karbantartás sorozat előző részeiben a felújítás további munkafolyamatairól is olvashattok.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén)!

Vélemény, hozzászólás?