Skip to content

Klíma a lakásban. Mobil vagy fali?

Az egyre melegebb nyári napokon egy klíma berendezés kellemes felüdülést hozz az otthonunkba.

A közösségi oldalak barkács oldalainak bejegyzéseit látva a nyári napokon egyre többször kerülök szembe alternatív megoldásokkal a forróság elviseléséhez.

Igen sajnos az első pár meleg napon még megoldást nyújtanak a ventilátorok, azonban több napos folyamatos meleg után már kevésbé hatásosak. Ilyenkor jönnek az alternatív megoldások a ventillátor elé helyezett jégakku, vagy hűtött vizes palackok. Sajnos ezek a megoldások csak rövid időre nyújthatnak egy kis felüdülést, és ez mellett folyamatos karbantartást is igényelnek.

Általában ezt követően döbbenünk rá az idén is kifutottunk az időből, mert a nyár közepén egy klímást hívni már elég megkésett ügy, így sokaknak marad egy mobil klíma beszerzése. Ezek a berendezések már nyújtanak némi felüdülést, azonban az igazán hatékony készülékek már megközelítik egy fali (split) külső egységes klíma árát. A mobil klímák nagy hátránya még, hogy elég hangosak ( 50-70 decibel) ami egy split klímához ( 18-24 decibel) képest akár háromszor hangosabb. ami még napközben esetleg elviselhető, de éjszaka már rendkívül zavaró lehet.

A másik hátránya hogy kisebb helyiségek hűtésére nyújt hatékony megoldást és ez mellett az áramfogyasztása is magas. A hűtés által keletkezett kondenzvizet is időnként üríteni kell ami folyamatos felügyeletet igényel. (Ezt a készülék általában egy belső tartályban gyűjti, amit időnként ellenőriznünk kell és amint megtelt üríteni).

A mobil klíma tehát kevésbé hatékony, az áram fogyasztása is magas, ráadásul folyamatos karbantartás igényel az üzemeltetése.

A harmadik hátrány a mobil klíma csöveinek kivezetése. Ez szintén sok nehézséget okoz és nem mindenhol lehet jól megoldani. (Ilyenkor jönnek a barkács megoldások amik általában nem túl esztétikusak).

Tehát aki a nyári napokon egy kis hűs felüdülésre vár érdemes még a meleg napok előtt időben akár Februárban beszereltetni egy fali klíma berendezést.

Ez nem kevés költséggel jár ( 200-300 ezer Ft/ klíma egység) de sajnos az időjárást látva egyre meleg nyarakra számíthatunk így érdemes átgondolni. A tervezésnél vegyük figyelembe a helyiség méretét és ennek arányában válasszunk. Soha ne válasszunk kisebb teljesítményű klímát mint amire a helyiségnek szüksége van a megfelelő hűtés érdekében.

Fontos hogy a beszerelés bízzuk szakemberekre!

Vélemény, hozzászólás?