Skip to content

A gipszkarton felhasználási lehetőségei.

A lakásfelújítás, dekorálás hasznos kelléke a gipszkarton, melyet több módon is felhasználhatunk otthonunk belső tereiben.

A gipszkarton a névéből adódóan könnyen kitalálható, hogy két anyagból áll össze: gipsz és karton. Ez egy rendkívül jól felhasználható építőanyag, amit a felújítás munkáihoz több formában is beépíthetünk. Több méretben is kaphatóak, és a lapok ez mellett még könnyen vághatóak, formázhatóak egyedi igényeinkhez igazítva.

A lapok méretei nem csak vastagságban, de szélességben és hosszúságban is különbözőek lehetnek. A standard méret: 120 cm széles és 2 méter magas amit általában a gyártók milliméterben azaz 1200x 2000 adnak meg.

A hagyományos méretben kiemelt hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkező lapokat is vásárolhatunk, ezeket általában kék vagy lila színnel készítik.

Ettől eltérő méretek is kaphatóak!

A leggyakoribb vastagság a 12.5 milliméteres azaz 1 cm és 25 milliméteres, de ez mellett kicsivel vastagabb 15-ös de vékonyított 9.5-es is kapható.

a gipszkarton felhasználási lehetőségei

A lapok méretéből adódóan a szállítása nagyobb járművet igényel! Azonban akinek az átalakítási terveihez nem szükségesek egész lapok, egy snicerrel vagy (éles késsel) szétvágva, akár személykocsiban is jól szállíthatóvá alakíthatóak.

A gipszkarton lapok sérülékenyek, ezért óvatosan bánjunk velük szállítás közben, és jól rögzítsük őket.

A hajlítható lapok általában vékonyabbak (6 milliméteresek) amikkel jól készíthetünk boltíves vagy különböző íves felületeket. A lapok tulajdonságai is az igényeinkhez szabhatóak pl: tűzgátló, hajlítható, vízálló impregnáló réteggel bevont vizes helyiségekben használhatóak.

A gipszkarton válaszfalak építése mellett, további dolgokra is jól használható!

A gipszkarton lapok álmennyezetek építéséhez, dekorációs elemek, beugrók, kiszögelések, pultok építéséhez, vagy szobaleválasztásokhoz, is használhatjuk. Ahol nagyon görbe a mennyezet vagy az oldalfal, a gipszkartonnal ott is szép esztétikus felületet készíthetünk. Ilyen esetben arra azonban figyeljünk a tervezésnél, hogy a fal így vastagabb lesz, és ezáltal útban lehetnek az építésnél a falon futó fűtés vagy gázcsövek, valamint a parkettát lezáró szegőcsíkot is át kell majd helyeznünk.

A gipszkarton lapok falra vagy mennyezetre való rögzítéséhez három fő technológiát használhatunk:

  • ragasztás egy speciális por alapú vízzel keverhető ragasztóhabarcs használatával.
  • Fa lécekre vagy párnafákra csavarozással.
  • Fém profilokra szereléssel

A beépítést követően rejtett világítással is jól kiegészíthetőek mennyezeten és oldalfalon egyaránt.

A válaszfalak építéséhez a gipszkarton lapok egy fém profilokból készült szerkezetre rögzíthetőek.

Ez a szerkezet könnyen felépíthető és később szintén könnyen elbontható falat biztosít. A fal belső üregeiben az elektromos kábeleknek a kiépítése is az előírásoknak megfelelően megoldható. Valamint az üreges vázszerkezet különböző hang, és hőszigetelő elemekkel is bélelhető. A beépített gipszkarton lapok nem túl terhelhetőek, azonban ha nagyobb terhelésnek lesznek kitéve az ilyen pontoknál speciális profilokkal megerősíthetőek. Ez a megoldás stabil alapot biztosít a falainkra való nehezebb tárgyak rögzítéséhez.

A gipszkarton falak az építést követően utómunkát igényelnek!

A gipszkarton lapok tetszés szerint burkolhatóak vagy festhetőek.

Az utómunka a fal festése, vagy tapétázása esetén a következőkből áll: a gipszkarton lapok illesztéseinek hézagolása, ezt hézagoló gipsz és üvegszálas hézagerősítő csíkok beépítésével, gletteléssel kerül beépítésre. A sarkokra fém élvédő kerül amely szintén a glettanyaggal kerül fel.

Ezt követően a hézagolt részeket még 1 vagy két rétegben glettelik, majd egy csiszolás után a falfelület festhetővé, vagy tapétázhatóvá válik. A festést 2 vagy három rétegben diszperziós falfestékkel ajánlott elvégezni. A falfestéshez természetesen használhatunk színes festéket is! A festés, tapétázás mellett további faldekorációs megoldások is felragaszthatóak a felületre pl: hungarocell, vagy gipsz dekorcsíkok, falpanelek stb…

További hasznos tanácsaink felújításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely (Több mint 30 év tapasztalattal a felújítás területén).

Vélemény, hozzászólás?