Skip to content

A homlokzatszigetelés anyagai.

A homlokzatszigetelés anyagainak ismerete az első fontos lépés még a munkák megkezdése előtt.

Aki külső homlokzatszigetelési munkákra készül lényeges, hogy tájékozódjon a munkákhoz szükséges anyagokról. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni a szigetelés anyagainak fő ismérveit, amely segítségként szolgálhat a számunkra megfelelő kiválasztásában.

A kültéri falszigetelésnek elég magas az anyagköltsége, ezért a házilagos kivitelezésre csak gyakorlattal rendelkezők vállalkozzanak.

Mi inkább a szakemberrel való kivitelezést javasoljuk, azonban a munkákhoz szükséges anyagokat ettől függetlenül érdemes részletesebben is megismerni!

A homlokzatszigetelés anyagainak kiválasztásához rendszerben ajánlott gondolkozni!

A kereskedelemben kapható szigeteléseket általában az összes gyártó kész rendszerekben kínálja, így az összes munkafolyamathoz szükséges anyagokat egy helyen beszerezhetjük. Az árak részletezésébe most nem térnénk ki, mivel az elég gyakran változik és csak egy pillanatnyi képet tükrözne.



A gyártók sora is széles, így itt csak néhányat érintünk: austrotherm, szigatech, baumit….

A kültéri falfelületeink szakszerű szigetelése nagy mértékben javítja a fűtés hatékonyságát, így napjainkban sokan választják ezt a megoldást otthonuk komfortosabbá tételéhez. Egy jól kivitelezett szigeteléssel akár 30-40 %-ot is spórolhatunk a fűtési költségeken. A jobb eredmény elérése érdekében a régi rosszul záródó ablakainkat is még a kültéri falszigetelés előtt cseréljük ki.

Homlokzatszigetelés nélkül sajnos az értékes fűtési hő lényeges része a falakon távozik, amin ha van rá módunk mindenképpen érdemes változtatni.

Műemlék házaknál kicsivel körülményesebb a kültéri homlokzatok felújítása, ott egy belső falszigeteléssel tudunk javítani a fűtés hatékonyságán. Erről bővebben olvashattok: a belső szigetelés szakszerű kivitelezése bejegyzésben.

A komfortosság mellett az esztétikai hatás is emeli a házunk külső megjelenését, amivel szintén ízlésünknek megfelelő színekkel dekorálhatjuk otthonunkat.

Homlokzatszigetelési megoldásokat szinte minden kültéri felületre használhatunk pl: tégla, beton, vályog…

Azonban néhány felületnél óvatosan bánjunk ezzel a megoldással és tartsuk be a megváltozót körülményeket.

Jó tanács!

Vályog falaknál például a kültéri szigetelő réteg nagymértékben befolyásolja a falak nedvesség leadását ami elsősorban a téli időszakban jelenthet gondot penész formájában. Ezt érdemes figyelembe venni és lehetőleg a belsőtéri párás tevékenységeknél (főzés, teregetés) gyakrabban szellőztessünk, vagy használjunk páraelszívó berendezést.

A tégla vagy panel szerkezeteknél is javasolt kicsivel gyakrabban szellőztetni kültéri szigeteléssel ellátott falaknál, főképp ahol a nyílászárok is cserélve lettek.

Milyen szigetelési anyagokban gondolkodhatunk?

Három fő táblás szigetelési anyag kapható:

  • hagyományos hungarocell polisztirol lapok
  • grafitos szürke színű hungarocell táblák
  • kőzetgyapot szigetelési lapok

Mindhárom anyag a mai elvárásoknak megfelelő szigetelési megoldást kínál, azonban érdemes megismerni fő tulajdonságaikat mielőtt választanánk.

A hagyományos hungarocell hivatalosan: Expandált polisztirol (EPS) hőszigetelő lapokon belül is vannak különbségek például a tömörségükben. A szigetelőlapok rövidebb felén találhatunk egy színnel való jelölést. Ez mutatja milyen hungarocell táblával van dolgunk: a piros jelölés a hagyományos kültéri szigeteléshez használható lapok kapják, sárga csíkot a lépésálló lapokon találhatunk.

Homlokzatszigetelési lapok méretei: Az általános táblaméret 1000mm x 500mm azaz 1 méter x 50 cm-es egy tábla.

Vastagságonként változó mennyi van egy csomagban.

Vastagságdb/csomag
2 cm24
3 cm16
4 cm12
5 cm10
6 cm8
7 cm7
8 cm6
10 cm5
12 cm4
14 cm3
15 cm3
16 cm3
18 cm2
20 cm2
22 cm2
24 cm2
25 cm1
26 cm1
28 cm
30 cm
1
Gyártonként lehetnek eltérések!

Grafitos hungarocell. Fő ismérve a szürke színe valamint ezeknél a lapoknál is megtalálható a piros jelölés ami a kültéri felhasználást jelöli. Vannak speciális bevonattal ellátott lapok melyek plusz növelik a szigetelés hatékonyságát. De a sima lapok is közel 20%-al jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek mint a hagyományos fehér lapok ami a hosszú távban tervezők körében mindenképpen előnyt jelenthet.

A felsorolt kettő típus közül bármelyikre is esik a választás, soha ne hagyjuk a felragasztott táblákat sok ideig kezeletlenül (1-2 hónap) mert az erős napsütés roncsolhatja a lapokat. Egy egész teles várakozás tönkre teheti a munkánkat, ezért ha már a hideg beállta előtt nem tudjuk elvégezni a kivitelezést inkább halasszuk a tavasz napjaira.

Kőzetgyapot szigetelési megoldások. Ez az anyag rendkívül jó szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik és a másik nagy előnye a magas tűzállósága ami miatt gyakran találkozni vele. A tűzállóság miatt néha vegyes felragasztással is találkozhatunk amit gyakran panelházak konyhai homlokzati frontjainál, de kémények külső falainál is láthatunk. A hátránya, hogy drágább mint az előző két szigetelési anyag.

Panel lakások szigetelésénél erősen javasolt a konyhai homlokzati részeket a hagyományos lapok helyett kőzetgyapot lapokkal szigetelni, így egy esetleges lakástűznél csökkenthető a továbbterjedés. A kéményfrontoknál nem is a tűz, inkább a felmelegedő falak miatt javasolt a tűzgátló lapok használata.

A külső falak lábazati részeire a kiemelt nedvesség miatt lábazati szigetelő lapokra lesz szükségünk. Ez egy külön kategória amivel szintén tervezzünk, mert csak ezek a speciális összetételű lapok nyújtanak megfelelő védelmet a téli hideg, és az egész évi esőzésekből adódó nedvesség ellen.

Milyen vastagságú lapokat válasszunk a homlokzatszigetelés munkáihoz?

Ez sok minden körülménytől függhet. Általában minimum 10 cm vastagságban gondolkozzunk ez alatt már nincs értelme belefogni a munkákba. Természetesen vastagabb 15-20 cm lapok csak fokozzák a hatékonyságot!

A számunkra ideális lapvastagság kiválasztásához több dolgot is érdemes figyelembe venni: a ház fűtési rendszere, a tartó falak anyaga és vastagsága, a ház elhelyezkedése és természetesen ez mellett a számunkra kifizethető költségek is befolyásolhatják.

Amennyiben még a kivitelezésre szánt összeg nem áll a rendelkezésünkre, a téli időszakban a megvásárolt anyagokat próbáljuk lehetőleg fűtött helyen tárolni.

A kivitelezést lehetőleg 5 celsius fok alatt soha ne végezzük!

További anyagok felsorolása a homlokzatszigetelés munkáihoz:

Még a lapok felragasztása előtt érdemes a kültéri felületek pergő bizonytalan részeit eltávolítani amit ezt követően egy mélyalapozóval pormentesítsük, majd vakoljuk vissza a fal síkjába.

Ezt követően szükségünk lesz még a munkákhoz: Por alapú zsákos kiszerelésben kapható ragasztóra, ami a lapok felragasztását követően alkalmas a teljes felület átglettelésére is. Mindig a lapok vastagságának megfelelő dübeleket használjunk, és soha ne spóroljunk velük.

Az első réteg felhordásakor ragasszuk fel a dryvit hálót és a sarkokra az élvédőt. Az alsó lábazat feletti sor elindításához egy vezetősínre is szükség lesz. A teljes glettelés követően egy beeresztő folyadékkal kenjük végig a falat a szigetelővakolat felhordása előtt. A lábazathoz használjunk speciális vödrös lábazati vakolatot. A lábazati és a sima nemesvakolatot is mindig rozsdamentes glettvassal hordjuk fel a felületre. Lehetőleg a munkákat ne végezzük tűző napon!

A munkálatokhoz szükségünk lesz még egy fix állványzatra aminek szintén költségei vannak.

Reméljük sikerült mindent összefoglalni a kültéri homlokzati szigetelés témájában.

Amennyiben kérdéseitek merültek fel a homlokzatszigetelés témájában, vagy leírnátok ti hogyan csináltátok, az ingatlan tuning fórumon részletesen leírhatjátok.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely Több mint 30 év gyakorlattal a felújítási munkák világában!

Vélemény, hozzászólás?