Skip to content

Gyakori kérdés: Mennyi falfestéket vegyek?

A lakásfelújítás során gyakran felmerülő kérdés: Mennyi falfestékre lesz szükségem?

Ez egyszerűnek tűnik, de felületenként változó mennyiséggel számoljunk. A nagyon jó állapotú falaknál, ahol már előzőleg is diszperziós festékkel volt a fal festve számolhatunk a festék oldalán feltüntetett mennyiséggel. Azonban ez gyártónként is változó de általában 8-12 nm/ liter az átlag.

Így például egy nagy kanna 15 literes falfesték 165 négyzetméter falfelület egy rétegű festésére elegendő. A legtöbbször kettő de néhol három rétegre is szükségünk lesz a festéshez. (Ezzel szintén kalkuláljunk!)

A feltűnően olcsó falfestékek általában nem takarnak jól és a fehérségükkel is gondok lehetnek.

Ezért amennyit spórolunk a beszerzési áron, annyival több munkánk lesz velük a kivitelezés során. Mi inkább az ismert festékgyártók termékeit ajánljuk!

mennyi festékre lesz szükségem

Glettelt falak több festéket igényelnek amit szintén érdemes tudni. Aki a mészfesték mellett dönt annak megint más anyag igénye van egy 14 literes kanna festékkel, csak 70 nm tudunk átfesteni (a gyári adatok szerint.) Valamint azt se feledje el hogy a rossz állapotú falaknál a gletteléshez is más anyagra lesz szüksége. A gyakorlatban kevesebb felületre elég a festék ezért bőven számoljunk, hacsak nem szeretnénk az utolsó kimaradt falaknál szaladni a festékboltba egy újabb vödör festékért.

Jó tanács! Amennyiben úgy látjuk kevés lesz a festék próbáljunk a saroknál megállni a festéssel.

Diszperziós falfestéknél egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk egy szoba festék igényét: 4 x 4 méteres szoba kifestése mennyi festéket igényel?

A mennyezet 4×4= 16 nm az oldalfal függ a belmagasságtól ami egy panel lakásnál általában 2.70 m x 4 = 10.8 szorozva a 4 fallal 43.2 ebből kivonjuk az ajtó (széleségtől függően kb 2 nm/ajtó) és az ablakot ami viszont több méretű lehet.

Egy átlagos számítással ez a szoba 50-55 nm falfelületű amit kétszer festve 100 -110 nm.

Egy nagy kanna 15-16 literes falfestékre lesz szükségünk ami a gyári adatok szerint 165 nm-re elegendő.

Természetesen gyártónként változó a kiadóság, ezért nem biztos hogy a 165 nm a gyakorlatban is megállja a helyét. A fenti számítás alapján lesz maradék, de a kisebb kiszerelésű nyolc literes sajnos kevés lenne!

Aki nem fehérben hanem színes falakban gondolkodik, világos pasztell színt színező pasztákkal akár házilag is kikeverhet. De a számítógépes színkeverés egy biztosabb megoldás, amely szolgáltatást általában minden festékboltban megtalálhatunk. Sötét falszíneknél azonban a készre kevert gyári színek kínálnak ideális megoldást.

A festéket amennyiben nem hígítottuk fel még néhány hónapig eltárolhatjuk. A már hígított festék azonban egy két hét múlva tönkre megy.

Minden maradék falfestéket száraz hűvös helyen tároljunk!

Sok sikert a falfestéshez!

Ingatlan tuning műhely. (Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén!)