Skip to content

Tavaly is nőttek a lakbér költségek!

Az elmúlt 2021-es évben Februártól ismét növekedni kezdtek a lakbér költségek, amely növekedés azóta is tart.

A KSH adatai szerint a Januári mélyponthoz képest 13%-al a tavalyi azonos időszakhoz képest 11%-al emelkedtek az árak. A kerületek között is változó volt az emelkedés, de a Pesti belső kerületi részeknél a 15%-os emelkedés, de a Budai hegyvidéki területeken is kiugró volt az árváltozás.

lakbér költségek

A 2021 Novemberéig figyelembe vett lakbér hirdetések 65% Budapesti és csak 24% tartozott valamelyik megyéhez kapcsolódó városhoz.

A Budapesti területeken átlagosan az 53 nm körüli, vidéken az 56 nm alapterületű ingatlanok voltak a jellemzőek. Az albérletre szánt ingatlanok domináns többsége 95% többlakásos társasházban, tégla vagy panel épületben volt található. Ez mellett csak 5% kiadó lakás volt önálló családi ház jellegű építmény.

A feladott albérlet hirdetések Országosan szinten 40%-ban magánszemélyektől származtak.

Az előre jelzések szerint a 2022-es évre is további növekedés várható, talán az év elején egy kis stagnálással.

A 155 000 Ft Körüli átlagár a jellemző amivel egy Budapesti bérelhető ingatlannál számíthatunk. Természetesen nagy a szórás, így a méret és a hely nagymértékben befolyásolhatja az árakat negatív és pozitív irányban egyaránt.

A nagy kérdés továbbra is az: Lesz e fizetőképes kereslet az megemelkedett árú ingatlanokra?

A jelenleg is aktív járványhelyzet is nehezíti a helyzetet, de a nyári hónapok remélhető enyhülése más változásokat hozhat a lakáspiac területén. Amennyiben a tavasz és nyári hónapokban a külföldi turizmus beindulhat, az airbnb lakástulajdonosok kivonulhatnak a belföldi albérlet piacról így kevesebb hosszú távra kiadható albérlet marad. Ami szintén a bérbeadóknak kedvez az árak tekintetében. A bérlők kisebb kínálatból válogathatnak ami számukra a lehetőségek szűkülését vetíti elő.

A Budapesti lakbér költségek emelkedését tehát idén is több dolog módosíthatja.

További írásaink a lakásbérbeadásról:

Airbnb alkalmi lakáskiadás előnyei és hátrányai.

Ingatlan bérbeadás hosszútávra.

Galériaépítés szabályai! Hogyan növeld a lakás belső tereit?

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely