Skip to content

WPC teraszburkolat telepítése.

A WPC egy fa és műanyag örlemény keverékéből előállított, szálakban vásárolható elsősorban teraszburkolat készítéséhez használható termék.

A teraszburkolatok készítése mellett, természetesen további kültéri felületekhez pl: garázskapu készítéshez, vagy keritéselemként is jól felhasználható. Telepítése szakértelmet igényel, ezért ajánlott szakemberekre bízni!

Különböző színekben és méretekben kaphatóak, így egyéni igényeinkhez igazíthatóak.

Jól bírja a kültéri időjárás szeszélyeit (hideget és meleget) egyaránt. Könnyen tisztítható és a karbantartása is egyszerű. Egy szakszerű beépítéssel hosszú távon tervezhetünk vele. A nagy előnye például kerítéselemként felhasználva, hogy nem igényel 3-5 évenként átfestést. Ezt az előnyös tulajdonságát mindenképpen kalkuláljuk bele már vásárlásnál. Az anyagából adódóan a melegburkolatok közé sorolható. A WPC szálak helyszínre szállítását követően fontos, hogy azokat vízszintes jól alátámasztott fekvő helyzetben tároljuk, ezáltal elkerülve a szálak hajlását, deformálódását.

WPC teraszburkolat telepítése

Az otthonteremtők háza csapatával néhány évvel ezelőtt, volt lehetőségünk egy WPC teraszburkolat telepítésén személyesen is részt venni.

Ezt a telepítést szeretnénk dióhéjban bemutatni ebben a bejegyzésben.

A WPC teraszburkolat telepítése hideg napokon zajlott, a körülmények azonban nem gátolták a kivitelezést! Mint minden más anyagnak, a WPC teraszburkolatoknak is van pár milliméteres hőtágulása amivel számolni kell telepítésnél, azonban a szálak nem közvetlenül hanem több milliméteres hézagokkal kerülnek egymás mellé, így van hely az esetleges hőmérséklet változásból adódó méret változásoknak.

A WPC teraszburkolat telepítése egy belvárosi ház belső udvarán készült.

A munkák a terület szintezésével indultak, majd ehhez lettek igazitva és rögzítve a szálaknak alapot bíztosító profilok. A vázhoz használt elemek a WPC burkolattal megegyező műanyagörleményből készülnek. A váznak még különböző vastagságú alátétek is segítettek az ideális szint kialakításához. Ez a hálós szerkezet biztosít stabil alapot a WPC járófelületének ezért fontos, hogy szakszerűen legyen elhelyezve.

A váz elkészülte után jöttek a helyszínen mértre vágott WPC lapok, melyek speciális fém klipsszekkel csavarokkal lettek egymás mellé rögzítve. A csavarozható klipszeknek a rögzítés mellett a másik fontos szerepük, az egységes távolságtartás a szállak között.

Ennél a munkánál több szín is felhasználásra került, így nem csak a szintezésre és az illesztésekre, de a színekre is figyelni kellett!

A másik nehezítés hogy az esővíz elvezetése az udvar közepére került, így minden irányból a közepe felé kellett dőlést biztosítanunk a felületnek. A WPC lapok szélei speciális záró elemekkel lettek kiegészítve, melyek a vágásoknak is esztétikus fedést biztosítottak. A zárólécek felhelyezésével befejeződött a telepítés.

A WPC teraszburkolat vágása jó minőségű, és nagy teljesítményű speciális asztali körfűrészt igényel.

Figyelem a WPC burkolatok rendkívül tömör örleményből készülnek, így a vágásokhoz használt gépek vágókorongjai hamar elkophatnak!

A WPC lapok különböző méretekben kaphatóak, ezért már tervezésnél kalkulálni kell milyen fajtából mekkorát vásároljunk, hogy minél kevesebb vágásból legyen megoldva a felület telepítése.

A WPC teraszburkolat anyaga kiválóan használható még kerítésekhez, de a kert különböző részein, például medence körüli részeknél is látványosan felhasználhatóak.

Bővebb információ a WPC teraszburkolatokról!

További hasznos tanácsaink külső és belső munkákhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely. (Több mint 30 éves építőipari gyakorlattal)!

Vélemény, hozzászólás?