Skip to content

A homlokzatfestés fogásai és anyagai.

A kültéri falfelületeinket is időnként érdemes megújítanunk, amin csak egy alapos homlokzatfestés segíthet.

Otthonunk külső homlokzatainak festéséhez rengeteg típusú festék beszerezhető ezért érdemes tájékozódni a lehetőségekről. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni a manapság kapható festékek típusait. A festékek mellett a kivitelezéshez szükséges munkafolyamatokat is bemutatjuk.

a homlokzatfestés fogásai

A homlokzatfestés technológiája nagymértékben megegyezik a belső festéseknél megszokottal, viszont néhány dologban mégis különbözik.

A kültéri falfelületek nehezebben megközelíthetők, így állványokra vagy magas létrákra is szükségünk lesz majd a munkák elvégzéséhez. Az állványok nagyobb költségekkel járnak ezért alkalmi használatnál a bérlés költséghatékonyabb mint a vásárlás.

A további eszközök beszerzése mellett arra is érdemes gondolni, hogy az állványzat felépítéséhez helyre is szükségünk lesz. Ezért az épület adottsága néha alaposan megnehezítheti az állványozás feladatát. A fix rendszerből felépíthető állványok lejtős vagy emelkedős területeken nehezen telepíthetőek amivel szintén kalkuláljunk. Néhány területen előfordulhat, hogy a növényzetet is ritkítanunk kell majd, az állványzat felépítéséhez!

A kicsivel olcsóbb alumínium gurulós állványok is jó lehetőséget biztosítanak. De ahol egyik megoldás sem kivitelezhető ott marad a létra!

Magas falaknál a létráról való festés azonban külső felületen nem túl kedvező, mert körülményes és lassú vele a haladás. A festéknek se jó ha nem tudunk folyamatosan haladni a munkával, mert meglátszódhatnak a szakaszos haladásból való átfedések.

A festék felhordásához hosszú szőrű teddy hengert érdemes használni. Erőteljesen rücskös falaknák a kompresszoros festékszórás is hatékony lehet. Azonban bármelyik festési módszert is választjuk az ablakok, ajtók, széldeszkák, ereszcsatornák, festő szalaggal való leragasztására (maszkolásra) kiemelten figyeljünk mert ezáltal sok utó munkától kímélhetjük meg magunkat.

A másik fontos dolog: Soha ne végezzük a homlokzatfestést tűző napon.

Melegben a festés se nekünk, de különösen a festéknek nem tesz jót. Ha van rá lehetőségünk a festést lehetőleg ketten vagy hárman végezzük, így az állványzat átrendezése valamint a munkákhoz szükséges anyagok szállítása is jobban megoldható. A munkák befejeztével azonnal mossuk el a szerszámokat mert azok gyorsan beköthetnek.

Néhány szó a homlokzatfestés anyagairól:

A kültéri falfelületekre használt anyagok általában pala és lábazatfestékként is felhasználhatóak.

Árban lényegesen drágábbak mint a beltéri társaik és hasonló módon színezhetőek is.

A hígításuknál nincs általános szabály, mindig tartsuk be a gyártók erre vonatkozó leírásait. Az ideális homlokzatfesték kiválasztásánál a vízállóság, a kopás, és dőrzsállóság valamint a színtartóság, és a fedőképesség is egy lényeges szempont. A kültéri falfestékeket is a legtöbb esetben két rétegben ajánlott felhordani. Az ideális mennyiség beszerzéséhez inkább bővebben számoljunk mint amit a termékleírás adataiban olvashatunk!

Különböző összetételű kültéri festékek kaphatóak:

  • szilikonos kötőanyagú
  • akrilgyanta kötőanyagú
  • szilikát bázisú
  • mész alapú festékek
  • diszperziós

Mindegyik típus jól használható kültéri falfelületek festéséhez. Ne feledjük erkélyek festéséhez is kiváló megoldást nyújtanak, valamint erősen igénybe vett belső felületeknél is jól használhatóak, ahol gyakori a közvetlen vízzel érintkezés. Fürdőszoba, konyha, beltéri medence körüli felületek.

A stabil alapra felhordott festékek szükség esetén akár magasnyomású mosóval is tisztíthatóak!

Néhány homlokzatfesték amivel jó minőségben dolgozhatunk:

A Héra lábazat és homlokzatfesték a Thermotek vagy a szintén trilak gyártmányú Modakril.

Az Akropenta a Vliesin néven több évtizede kapható homlokzatfesték valamint a Caparol festékgyár termékei.

A Magyar székhelyű Polifarbe festékgyárnál is több fajta homlokzatfesték is beszerezhető, de a Weber a Casati és a Baumit termékei is kiváló termékeket gyártanak ebben a kategóriában. A fent említett márkák weboldalain is érdemes körülnézni még vásárlás előtt.

További hasznos tippek kültéri munkákhoz:

Fa kerítések festése.

Fém kerítések festése.

Széldeszkák mázolása. Hogyan csináld!

WPC teraszburkolat telepítése.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal az építőipari kivitelezés területén)!

Vélemény, hozzászólás?