Skip to content

Tapétaragasztó kisokos.

Amit érdemes tudni a tapétaragasztó fő típusairól, és a szakszerű bekeverés fogásairól.

Aki nem ismeri a tapétaragasztókat és vannak még kérdései, azoknak mindenképpen ajánlott a ragasztót festékboltban beszerezni, ahol az esetleges kérdésekre is választ kaphat. Speciális tapétáknál még vásárlásnál kérdezzük meg milyen tapétaragasztóra lesz majd szükségünk a felragasztáshoz. Mindenképpen a gyártó által javasolt tapétaragasztót használjunk!

Több különböző tulajdonságú tapétaragasztó létezik, ezért mindenképpen ajánlott tájékozódni a témában még vásárlás előtt!

tapétaragasztó kisokos

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a fő fajtáit és a szakszerű bekeverést is leírjuk.

A manapság népszerű tapétaragasztó fajták:

Normál tapétaragasztók. Por alakú kiszerelésben kaphatóak. Használata elsősorban könnyű és középnehéz tapétákhoz ajánlott. Vízben gyorsan csomómentesen oldódik és 20-30 perc áztatást követően felhasználásra kész. Erősen nedvszívó falaknál a fal előkenésére is jól használható!

Speciális (special) tapétaragasztó instant és normál kiszerelésben is kapható. Az instant rendkívül gyorsan a bekeverést követően 5 perc után felhasználásra kész. A sima special 20 perc áztatást igényel! Nehéz vastagabb anyagú tapétákhoz ajánlott használni. Fűrészporos, habosított, rétegelt, rosttapéták, makulatúra csíkokhoz (alaptapétákhoz), poszterek, vinil, parafa és selyem anyagú vagy bevonatú tapétákhoz hatékonyan használható. A bekeverése megegyezik a normál tapétáéval.

Direct tapétaragasztó. Vlies tapétákhoz javasolt használata, ahol a tapétacsíkok anyagából adódóan elegendő csak a falat bekenni ragasztóval. Gyorsan szárad és megbízható tapadást biztosít vlies vagy vlies alapú poszterek felragasztásához.

Vannak a bekeverést követően kék zselés masszává váló ragasztók. Ilyen ragasztónál ne ijedjünk meg a kék szín nem fog átütni a tapétán, és az illesztéseknél sem hagy majd nyomot!

Üvegfátyol vagy üvegszálas tapétaragasztó. Ez a típus márkától függően különböző kiszerelésben kapható. Poralapú vagy már előre bekevert formában is megvásárolható.

Ma már kevésbé használt de még kapható a CMC tapétaragasztó amit ajánlott előző nap meleg vízben előre beáztatni és másnapra kerül felhasználható állapotba. Ezt manapság ritkán használjuk! Aki viszont ragaszkodik hozzá elsősorban vékony papírtapéták ragasztásához ajánlott a használata.

Vannak még speciális bordűr vagy szélragasztók különböző csomagolásban. Amik jól kiegészíthetik a tapéták kényes pontjainak a rögzítését. Ezek is kaphatóak bekevert és poralakban egyaránt!

A tapétaragasztó szakszerű bekeverése!

A poralapú tapétaragasztóknál általában egységes a bekeverés menete.

Fogjunk egy tiszta vödröt majd öntsünk bele annyi hideg vizet amennyit a tapéta dobozán található leírásban a gyártók javasolnak. Ez márkától függően általában 3-6 liter között szokott lenni!

Bontsuk ki a poralapú tapétaragasztót és folyamatos keverés mellett, lassan de folyamatosan szórjuk bele a vízbe. (A keverésnél felszálló por irritálhatja a nyálkahártyát, ezért keverés közben pormaszk használata javasolt). Ezt követően a legtöbb ragasztót 5 percet hagyjuk állni, majd újra alaposan keverjük fel. Majd ismét 15-25 perc várakozás elmúltával ismételjük meg a keverést. A tapétaragasztó ekkor már felhasználásra kész és akár géppel ( fúrógépre szerelt speciális keverőszárral) is átkeverhető.

Gyakorlottabbak különböző arányban keverhetik is egymással a tapétaragasztó fajtákat!

A készre kevert tapétaragasztó tapétára való felhordásához használjunk téglalap alapú kenőkefét vagy korongecsetet, de tapétázógéppel is jól használható. Vlies tapétáknál csak a falat kell majd bekenünk! Ehhez a leghatékonyabb, ha hosszú szőrű teddy hengert használunk.

További hasznos tanácsok a tapétázás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely (Több mint 30 év gyakorlattal az építőipari kivitelezés területén)!

Vélemény, hozzászólás?