Skip to content

Ingatlan karbantartás: a faljavítás.

A folyamatos használat, által bármennyire is vigyázunk a falaink sérülései elkerülhetetlenek, így az ingatlan karbantartás egy fontos feladata a faljavítás.

Egy teljes falfestést követően jobb esetben használattól függően 2-6 évente elegendő átfesteni a falainkat. Azonban kisebb-nagyobb hibák gyakran előfordulnak, amit minél hamarabb orvosolni kell.

Több féle hibalehetőséggel is találkozhatunk:

  • Valamilyen folyadék ömlött a falra ami foltot hagyott a festésen.
  • A feljáróknál és előszobáknál kéznyomok koszolták el a falat.
  • Pakolás vagy bútorszállítás közben leütődött a fal vagy sarok.
  • A radiátor környéke a fűtéstől elszíneződött.
  • Már nem használt szöglyukak javítása. (A falra felakasztott képeinket tartó csavarok nyomai).
  • Beázásból létrejött foltok.
  • A ház mozgásából adódó falrepedések jöttek létre.
  • Egyéb intenzív használatból adódó sérülések, elszíneződések.

A fenti felsorolásból látható, a sérülések okait, több dolog is előidézheti.

Ezen hibák javítása is különböző anyagokat és technikákat igényel.

A leggyorsabban javíthatóak a foltok! Természetesen sok függ attól: Mi okozta a foltot vagy foltokat? Mert egy gyümölcslé könnyeben átfesthető mint egy olajfolt.

Az enyhébb foltokat általában két réteg hagyományos falfesték jól eltakarja. Az olajfolt ilyen szempontból kényesebb, mert nem csak elszíneződést okoz, de a felületbe mélyebben is beszívódik. Ilyen esetben már speciális folttakaró festékre lesz szükségünk, ami ez mellett a beázási foltok javításához is jól használható.

Az ingatlan karbantartásához ajánlott a festésből megmaradt javítószíneket felcímkézve eltárolni!

Ezekkel a javító festékekkel az otthonunk falait, könnyedén javíthatjuk. A javítószíneket száraz ( 10-24 fok közötti) helyen tároljuk! Erős színek javítása kényes faladat, mert hiába maradt eredeti festékünk, ha a festés már pár éve történt a javítás valószínűleg el fog ütni az eredetei falszíntől. Ilyen falaknál a foltjavítás nem ajánlott inkább a (saroktól-sarokig) azaz a teljes fal átfestése a célrevezetőbb. Ezt a feladatot már jobb ha szakemberre hízzuk!

Amennyiben van rá lehetőség próbáljunk vízzel még nem hígított sűrű festéket elrakni a későbbi javítás céljára, mert a már hígított festék hamarabb tönkre megy.

A lakás különösen igénybe vett helyeire ajánlott dörzsálló és mosható tulajdonságokkal rendelkező festéket használni, amelyekkel megkönnyíthetjük a későbbi elszíneződések javítását. A dulux easycare festék például olyan réteget képez a falainkra, ha bármi ráfröccsen az egy nedves szivaccsal letörölhető, a festékréteg roncsolása nélkül.

A fal sérüléséből adódó javítások egy kicsivel több lépésből álló munkafolyamatot igényelnek, de egy kis kézügyességgel ezek is javíthatóak. Ebbe a kategóriába tartoznak a falrepedések, kisebb fal és sarok sérülések, valamint a szöglyukak eltüntetése.

Az ingatlan értékesítés előtt is ajánlott a nagyobb faljavításokat elvégezni, mert esztétikailag sokat ront az otthonunk összhatásán.

Erősebb falrepedésekre üvegszálas hézagerősítő csík felragasztása ajánlott. Amit a glettelés anyagával tudunk felhelyezni a falra. A kisebb falhiányosságok javításához pl: szöglyukak a glettelő gipsz az ideális, de ha csak modell vagy stukatúr gipsz van kéznél az is megfelelő.

A kisebb hiányosságoknál is javasolt a két réteg gipszelés. Ugyanis bármilyen vastag anyaggal is dolgozunk az első réteget a repedés általában beszívja és csak a második réteg biztosít egyenletes simaságot a falnak. A gipszelést követően még a festés előtt enyhén csiszoljuk át a javított felületet finom szemcséjű ( 100-120 szemcseméretű) csiszoló papírral vagy vászonnal.

A sarkok kisebb sérüléseit is glettgipsszel javítsuk, de a nagyobb sérüléseknél előfordulhat, hogy egy alumínium élvédő beépítésével szebb végeredményt érhetünk el.

A tapéták javítása már egy kicsivel kényesebb téma!

A fűrészporos tapéták kisebb sérüléseit egy kis ügyességgel még folt javítással megoldhatjuk. De a legtöbb esetben az esztétikus javítása a tapétáknak a csíkonként való pótlás. A mintás tapétáknál szintén meghatározó, hogy milyen régen lett felragasztva, mert a több éves már elszíneződött tapétacsíkok mellett, el fog ütni egy újonnan pótolt csík.

A falaink házilagos javításait, minimális gyakorlattal rendelkezőknek ajánljuk! Ennek hiányában inkább bízzuk szakemberre a javításokat.

További hasznos tanácsok az ingatlan karbantartáshoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely

Vélemény, hozzászólás?