Skip to content

Mit jelent a tisztasági festés?

A tisztasági festés kifejezéssel gyakran találkozni, de talán sokan nem tudják pontosan mit is takar!

Aki volt már benne lakásfelújításban az biztos tudja, hogy akkor használjuk ezt a kifejezést ha a falak szép állapotban vannak és csak átfesteni szükséges őket. Ahol a falakon fűrészporos tapéta van és nincsenek az illesztéseknél felnyílások melyek visszaragasztást igényelnek, ott is elegendő a falakat csak átfesteni.

Egy szakszerűen felragasztott fűrészporos tapéta több újrafestést is kibír, de vigyázzunk mert a tapétázott falaknál mindig kényes hogyan reagálnak a festés által felvitt nedvességre. Ez az első festéskor, vagy egy kis felületen végzett próbafestést követően kiderül. Előfordulhat, hogy a nedvesség hatására felhólyagosodik a fal néhány helyen. Ezek a hólyagok a teljes kiszáradást követően általában visszahúzódnak, de ha ez nem történne meg ragasszuk vissza a hólyagos részeket. Ha több helyen is elengedett a ragasztó előfordulhat, hogy jobban járunk ha inkább lekaparjuk az egész tapétát.

tisztasági festés fogásai

Egy két szöglyuk javítása még belefér a tisztasági festés kategóriába, de ahol már falrepedések is vannak és kisebb vagy nagyobb falhiányosságok, ott már ezt a kifejezést ne használjuk.

A tisztasági festés négyzetméter ára a legolcsóbb, azonban vigyázzunk, mert több körülmény is módosíthat ezen az áron.

Például ha a bútorok mozgatására is szükség van festés közben. Ilyenkor természetesen lesz egy bútormozgatási költség amely tovább növeli a kiadásokat.

Bármilyen szép állapotúnak is tűnik egy fal, a tapasztalat azt mutatja a legtöbb esetben szükséges a két rétegű festés.

Amennyiben a lakást csak bútorozott állapotában láttuk a kipakolást követően érhetnek meglepetések (szekrény mögötti penészfoltok, laza pergő lekaparást igénylő falfelületek). Ezért lehetőleg kipakolt állapotban mérjük fel a festendő területet. Főképp az ablakok és a radiátorok környéke koszolódik el hamar, de a falra helyezett képek is egy idő után nyomot hagyhatnak.

Alap esetben a tisztasági festés két réteget takar, de ezt még festés előtt pontosítsuk a festővel.

Az intenzív dohányzás nyomai is nehezen távolíthatóak el egy hagyományos diszperziós falfestékkel. Ezért ha a falon repedést és egyéb hiányosságot nem is látunk de erősen elsárgult, újabb költségekkel számolhatunk. Ilyen falaknál speciális festékre lehet szükség amelynek költségei szintén emelik az anyagköltséget és előfordulhat, hogy kettőnél több réteg festésre is szükség lesz.

Ne feledjük a felújítás elkezdése után is vannak váratlan körülmények amelyek több munkafolyamatot és ezáltal költséget is igényelhetnek. Ugyanis vannak például olyan festékek amelyekre ráfesteni nem javasolt. Jó ha ezt még időben felismerjük mert sok plusz munkát és kellemetlenséget okozhatnak az ilyen falak.

Ezt a szakemberek még a munka elején felismerik, és ha drágább is lesz ezáltal a munkadíj, de még mindig jobban járunk mintha a saját munkánkat kell majd később lekaparnunk és újra glettelni a falakat. Ritkán de előfordulhat, hogy munka közben leszakadt mennyezettel is találkozhatunk. Ami viszont komolyabb helyreállítást igényel.

A stukatúr nádra épített mennyezetek megbontása is sok meglepetést okozhat. Látható mennyi körülményre ajánlatos figyelni és a felsorolást még lehetne sorolni…

A tisztasági festés akár házilag is megoldható, de nem minden esetben spórolunk vele!

Több eszközt és szerszámot is meg kell majd vásárolnunk, valamint a drága időnk is pénzbe kerül, amivel szintén kalkuláljunk.

Véleményem szerint érdemes egy árajánlatot kérni egy szakembertől. Ezt követően már reálisabban felmérhetjük megéri e házilag barkácsolni, vagy bízzuk inkább szakemberre a munkát, aki rendelkezik a szükséges szerszámokkal és eszközökkel.

A tisztasági festés frissíti és felújítja a helyiségeket, új életet lehel az otthonba vagy az épületbe. Ez a festési eljárás ideális választás lehet, ha szeretnéd megváltoztatni a szoba hangulatát, vagy ha a falak és mennyezetek kopottak, piszkosak vagy foltosak.

További hasznos tanácsok a lakásfelújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely.

Vélemény, hozzászólás?