Skip to content

Mire figyeljünk ingatlan átvételkor!

Amint kifizettük az ingatlan vételárát a lakás átvétele következik. Ennél a pontnál, szintén érdemes több dologra is figyelni.

A papírmunkák elvégzése után, következik az ingatlan átvétele. Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk mire ajánlott figyelni a lakás átvételénél.

Új építésű ingatlanoknál kiemelten figyeljünk a részletekre. Aki már építkezett, vagy volt benne nagyobb lakásfelújításban az tudja, hogy rengeteg hibalehetőség merül fel a munkák során. Ezért az átadáskor azonnal jelezzük a számunkra problémát okozó hiányosságokat. Természetesen első megtekintésre bármilyen alaposak is vagyunk valószínűleg, az összes hiányt vagy hibát nem fogjuk felismerni. A legtöbb hiba gyorsan javítható!

Az ingatlan hivatalos átvételénél jó ha többen vagyunk, mert több szem többet lát!

Nézzük a listát mire érdemes figyelni.

  • A bejárati ajtó és az összes ajtó csukódását ellenőrizzük. A kilincsek lazasága még könnyen javítható, de ha az ajtók alja szorul, vagy nem záródik a tokba az már több munkával járó javítást igényel.
  • A szaniterek ellenőrzése. A komolyabb hibák valószínűleg a folyamatos használatnál derülnek ki, de a csapok nyitása és zárásának ellenőrzésével kiderülhetnek a kisebb hiányosságok.
  • A csempék és járólapok átnézése. Ellenőrizzük nincs e repedt csempe.
  • Ablakok záródásának gyors ellenőrzése és az üvegtáblák sérülésmentességének áttekintése. Egy szigetelt üvegnél elég egy kis repedés és máris elveszíti a szigetelő képességét. Ezért nézzük át alaposan!
  • Az ablakpárkányok szintén nagyon sérülékeny felületek amire szintén érdemes figyelni.
  • A falfestésen is futtassuk végig tekintetünket és a nagyobb falhibákat, sarok hibákat jelezzük. Amennyiben van rá lehetőség kérjük el a falfesték színkódját amellyel a későbbi falhibákat javítani tudjuk.
  • A beépített szekrények és konyhaszekrények ajtóinak csukódását is ellenőrizzük.
  • Amennyiben erkély is tartozik a lakáshoz, a korlátja stabilitását is nézzük meg.
  • A padlóburkolat és az ezt lezáró szegélyeket is nézzük át.
  • A villanykapcsolókat próbáljuk ki! Valamint ha van rá idő a konnektorok működését is megnézhetjük.

Röviden ennyi lenne a gyakran felmerülő hibák listája. Az esztétikai hibák legtöbbje akár házilag is könnyen javítható, ezért vegyük figyelembe a szerződésben felvázolt ígéreteket és ennek arányában jelezzük a számunkra szembetűnő hiányosságokat. Költözés közben is keletkezhetnek kisebb sérülések amivel szintén számoljunk.

A fenti felsorolás elsősorban újépítésű ingatlanok átvételére érvényes.

Természetesen használt lakás vásárlásánál több pontot is kihagyhatunk a listából.

További hasznos tanácsok ingatlan karbantartáshoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely

Vélemény, hozzászólás?