Skip to content

Beázási folt eltüntetése hatékonyan.

Egy beázási folt az otthonunk falait alaposan elcsúfíthatja, amely eltüntetése ha ismerjük milyen anyagokat használjunk könnyen orvosolható.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan javíthatjuk a beázás okozta esztétikai falhibákat.

Egy alapos beázás nem csak sárga foltokat eredményez, ugyanis felületileg is roncsolja a falainkat. A javítása így általában nem csak egy átfestést, hanem egy felületi simítást (glettelést) is igényel.

Természetesen az első és legfontosabb, hogy várjuk meg a beázási folt teljes kiszáradását.

Ez több hetet is igénybe vehet, azonban nedves falra nem lehet dolgozni, így kihagyhatatlan!

Amint a felület kiszáradt kaparjuk le a hámló elgyengült rétegeket, és egy híg mély alapozóval kenjük le a beázási foltot. Az alapozó 2-3 óra száradás után már glettelhető. A javítás mélységétől függően használjunk glettgipszet a simításhoz. Kisebb hibákra: 0-3 vagy 3-6 rétegvastagságú glettet érdemes használni. A mélyebb hibákra 6-30 milliméteres vakológipszet vásároljunk. A glettelésről bővebben!

Ahol több réteg glettelésre is szükség van ott 2-4 órát várjunk a rétegek felhordása között. Valamint az utolsó glettelésnél csiszoljuk át a glettelt felületet. A csiszoláshoz finom szemcseméretű 100-120 vásznat vagy papírt használjunk.

beázási folt eltüntetése hatékonyan

A sikeres glettelés után jöhet a festés.

A hagyományos falfesték sajnos nem takarja el a besárgult foltokat, ezért a javításhoz más anyagokat kell majd felhasználnunk.

Talán sokan hallottak a Wallkyd nevezetű falfestékről?

Régen ezt használták a kényes beázási foltok eltakarásához, de bármelyik márkájú sima oldószeres alapozófesték is kiválóan megfelel a feladatra.

Egy másik jó megoldás a folttakaró festék. Ez egy vízzel hígítható izoláló festék amit ajánlott két rétegben felhordani a felületre, majd ezt követően sima falfestékkel átfesthető. Ez a festék szintén jól használható nikotintól besárgult falak kifehérítésére is!

Általában 1 literes kiszerelésben is kapható, amely bőven elég ( 1-3 m2) kisebb foltok javításához.

Nagyobb felületeknél az alábbi arányokkal számoljunk: 1 liter 6-10 m2 egyszeri bevonására elegendő, a felülettől függően.

A beázási foltok eltüntetése ezzel a festékkel a leggyorsabb, ugyanis az oldószeres alapozó lassabban szárad, így csak másnap tudunk ráfesteni.

A folttakaró festék két nagy előnye:

1. 2-4 óra múlva átfesthető!

2. Mivel vízzel hígítható nem lesz erős oldószer szag a lakásban.

Az előnyök mellett hátránya is van egy kicsivel drágább mint az oldószeres alapozó. (Azonban véleményünk szerint megéri az árát)!

További hasznos tanácsaink a lakásfelújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén!

Vélemény, hozzászólás?