Skip to content

Beázási folt eltüntetése hatékonyan.

Egy beázási folt az otthonunk falait alaposan elcsúfíthatja, amely eltüntetése ha ismerjük milyen anyagokat használjunk könnyen orvosolható.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan javíthatjuk a beázás okozta esztétikai falhibákat.

Egy alapos beázás nem csak sárga foltokat eredményez, ugyanis felületileg is roncsolja a falainkat. A javítása így általában nem csak egy átfestést, hanem egy felületi simítást (glettelést) is igényel.

Itt van néhány lépés, amit követhetsz a beázási foltok javításához:

  1. Szárítsd ki a területet: Első lépésként fontos, hogy alaposan megszárítsd a beázott területet. Használhatsz ventilátort vagy páraelszívó berendezést, hogy felgyorsítsd a száradási folyamatot.
  2. Távolítsd el a laza anyagokat: Ha a folt tartalmaz meglazult részeket, azokat óvatosan távolítsd el.
  3. Tisztítsd meg a foltot: Használj enyhe tisztítószert és meleg vizet a folt eltávolításához. Vigyázz, hogy ne használj túl sok vizet, hogy ne áztasd túl a területet.
  4. Miután megtisztítottad a foltot, alaposan szárítsd meg a területet. Ez megakadályozza a penész és a további károsodás kialakulását.
  5. Majd ezután jöhet a glettelés!

Fontos megjegyezni, hogy a beázási foltok kezelése attól függ, hogy milyen típusú felületről van szó, és mennyire súlyos a károsodás. Ha a probléma nagyobb vagy komplexebb, mindig érdemes szakember segítségét kérni.

Természetesen az első és legfontosabb, hogy várjuk meg a beázási folt teljes kiszáradását.

Ez több hetet is igénybe vehet, azonban nedves falra nem lehet dolgozni, így kihagyhatatlan!

Amint a felület kiszáradt kaparjuk le a hámló elgyengült rétegeket, és egy híg mély alapozóval kenjük le a beázási foltot. Az alapozó 2-3 óra száradás után már glettelhető. A javítás mélységétől függően használjunk glettgipszet a simításhoz. Kisebb hibákra: 0-3 vagy 3-6 rétegvastagságú glettet érdemes használni. A mélyebb hibákra 6-30 milliméteres vakológipszet vásároljunk. A glettelésről bővebben!

Ahol több réteg glettelésre is szükség van ott 2-4 órát várjunk a rétegek felhordása között. Valamint az utolsó glettelésnél csiszoljuk át a glettelt felületet. A csiszoláshoz finom szemcseméretű 100-120 vásznat vagy papírt használjunk.

beázási folt eltüntetése hatékonyan

A sikeres glettelés után jöhet a festés.

A hagyományos falfesték sajnos nem takarja el a besárgult foltokat, ezért a javításhoz más anyagokat kell majd felhasználnunk.

Talán sokan hallottak a Wallkyd nevezetű falfestékről?

Régen ezt használták a kényes foltok eltakarásához, de napjainkban bármelyik márkájú sima oldószeres alapozófesték is kiválóan megfelel a feladatra.

Egy másik jó megoldás a folttakaró festék. Ez egy vízzel hígítható izoláló festék amit ajánlott két rétegben felhordani a felületre, majd ezt követően sima falfestékkel átfesthető. Ez a festék szintén jól használható nikotintól besárgult falak kifehérítésére is! Ezeknek a festékeknek a termékleírás szerint elég hosszú száradási időt kell hagyni, mert csak így érhetünk el tartós hatást velük. Márkától függően változó száradási idővel számoljunk 4-12 óra! (Mindig olvassuk el a gyártó erre vonatkozó tanácsait.) Általában 1 literes kiszerelésben is kapható, amely bőven elég ( 1-3 m2) kisebb foltok javításához.

  1. Festés: Miután a folttakaró festék teljesen megszáradt megszáradt, bármilyen beltéri falfestékkel festheted a felületet. Válassz egy minőségi falfestéket, amely ellenáll a nedvességnek és penésznek. Használj egy festőhengert vagy ecsetet, hogy egyenletesen vigyél fel festéket a falra. Szükség esetén végezz több réteget, hogy elérd a kívánt fedést.
  2. Védelem és karbantartás: Amikor a festés befejeződött, fontos, hogy megfelelő védelmet és karbantartást biztosíts a felület számára. Használj vízálló festéket vagy fedőréteget, hogy megvédjed a falat a további nedvességtől. Tartsd rendszeresen karban a falat, és kezeld a beázás okát, hogy elkerüld a további problémákat. A helyiség páratartalmát is próbáld 70% alatt tartani.
A beázási foltok javításánál kiemelten fontos, hogy tartsuk be a rétegek felhordása közötti száradási időt!

Nagyobb felületeknél az alábbi arányokkal számoljunk: 1 liter 6-10 m2 egyszeri bevonására elegendő, a felülettől függően.

A foltok eltüntetése ezzel a festékkel a leggyorsabb, ugyanis az oldószeres alapozó lassabban szárad, így csak másnap tudunk ráfesteni.

A folttakaró festék két nagy előnye:

  1. Könnyen felhordható.

2. Mivel vízzel hígítható nem lesz erős oldószer szag a lakásban.

Az előnyök mellett hátránya is van egy kicsivel drágább mint az oldószeres alapozó. (Azonban véleményünk szerint megéri az árát)!

Nikotintól besárgult falakra is hatékonyan alkalmazható!

a lakásfelújítás kulisszatitkai.

További hasznos tanácsaink a lakásfelújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely Több mint 35 év gyakorlattal a felújítás területén!

Vélemény, hozzászólás?