Skip to content

Rozsda eltávolítása házilag.

A rozsda az otthonunk fém felületein is gyakran előfordul, amely eltávolítása akár házilag is megoldható, azonban érdemes tudni milyen anyagokra lesz szükségünk hozzá.

A rozsdás felületek esztétikai problémát okoznak és ez mellet ajánlott minél hamarabb eltüntetni mert a rozsdafolt idővel tovább terjedhet. Külső térben elsősorban kerítéseknél és további fém oszlopoknál fordul elő. Belső térben régi vas fűtés, vagy gáz csöveknél, de minden más vas felületnél is találkozhatunk a problémával.

rozsda eltávolítása házilag rozsdás ablak
Egy vas ablak amely a folyamatos párától erőteljes rozsdásodásnak indult.

A rozsda eltávolítás menete a következő:

Azonban még mielőtt a rozsdafoltok kezelését elkezdenénk érdemes az okokat is feltárni. Belső terekben is a fém felületet gyakori nedvesség vagy pára éri, amit ha van rá mód érdemes megszüntetni, mert ellenkező esetben a felület a gondos kezelés ellenére újra rozsdásodásba kezdhet.

Enyhébb rozsdás foltok kezelésénél elegendő egy alapos csiszolás, majd a felület rozsdagátló alapozása és ezt követően egy fedő zománcfestés.

Az erőteljesebb rozsda foltok eltávolítása már alaposabb, több műveletből álló munkafolyamatból áll!

A rozsdás foltokat drótkefével vagy csiszolópapírral (vászonnal) alaposan dörzsöljük át. A csiszoláshoz használjunk 60-80-as szemcseméretű vásznat vagy papírt.

rozsda maró és átalakító folyadék

Ez után a foltokra használjunk rozsda maró és átalakító folyadékot. Ez egy híg folyadék amely kb: 2 óra alatt fejti ki a hatását és a bekent felület ezt követően megtisztul a rozsdától. Általában egy literes kiszerelésben kapható! ( Evipass, ferropasit, RO-55). 700-900 Ft körüli árban kaphatóak.

Makacs rozsda foltoknál nyugodtan többször is megismételhetjük a folyamatot. A folyadékkal bekent foltok fémtiszták és fehér opálos színűvé válnak és érdemes átcsiszolni, majd portalanítani egy száraz ecsettel miután tovább lépnénk. Amennyiben egyenletlen a felület kétkomponensű fémre való gittel javítsuk a hibákat. A gittelés kiszáradását követően alaposan csiszoljuk át a javított foltot és ezután megkezdhetjük az alapozást majd a zománcfestést.

Az alapozáshoz használjunk az enyhébb rozsdás foltoknál már bemutatott rozsdagátló alapozót. De vannak már univerzális festékek amelyek tartalmaznak rozsdagátlót és ezekkel két rétegben alapozás nélkül is szép végeredményt érhetünk el.

Kerítés kapuknál előfordulhat, hogy a rozsda már az évek során teljesen elgyengítette a felületet, így az eltávolítása foltokban javítással már nem megoldható!

Ilyenkor az autó karosszériáknál is jól ismert módszer, a teljes elem cseréje, vagy kivágni és egy új elemet behegeszteni. Ez már nagyobb gyakorlatot igénylő feladat, amit ajánlott egy lakatosra bízni!

Fontos! Az erőteljes rozsdafoltoknál nem garantált, hogy az alapos és szakszerű módszer ellenére néhány év után nem jön újra elő a rozsda!

További hasznos tippjeink ingatlan karbantartáshoz:

Hogyan javítsuk ki a falhibákat?

A padlójavítás fogásai.

A bejegyzést írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

2 thoughts on “Rozsda eltávolítása házilag.”

    1. A márvány sírköveknél kerülni kell a savtartalmú tisztítószereket. A rozsda sajnos kényes ügy minden felületen, márványon még nem volt dolgom vele, így csak a a márvány felületekre kapható tisztítószereket tudom ajánlani. De nem tudom ezek mennyire hatékonyak rozsdafoltokra.

Vélemény, hozzászólás?