Skip to content

Tyúkólból hálószoba. Megmutatjuk hogyan készült.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk az átalakulást, hogyan készült egy tyúkólból-hálószoba.

A lakásfelújítási munkák során számtalan variációs lehetőséggel találkozhatunk, az alap eset amikor a helyiségek funkciója cserélődik fel. Gyakori amikor vizes helyiségekből konyha vagy fürdőből lesz kialakítva egy szoba, esetleg fordítva.

Gyakran még a csempét sem távolítják el az átalakítás során és arra kerül a glett majd a festés. Ez könnyen megoldható a modern hídképző anyagoknak köszönhetően. Ezzel a módszerrel amennyiben stabil és teherbíró a felület rengeteg fárasztó bontási munkától és törmelék elszállítástól kímélhetjük meg magunkat.

A tyúkólból-hálószoba projekt is elég nagy változás ezért gondoltam egy bejegyzésben bemutatom a kialakítás lépéseit.

A tulajdonos szavai alapján a tyúkól helyiség igazából egy csibe bölcsöde volt, ahol a kiscsibék biztonságban lehettek addig az időszakig, míg elérték a fiatal felnőtt kort.

Sajnos a helyiség induló állapotáról nem tudok mutatni képet, csak a már gipszkartonnal és kő padlóburkolattal kiépített helyzettől indult számomra a helyreállítás.

Ez volt az induló pozíció. Három különböző felület gipszkarton, ytongtégla, és régi többször meszelt falak.
A felújítás lépései:

Az első munkafolyamat a falak pergő részeinek eltávolítása volt. Az évek során több réteg festék is került a falakra, főképp mészfesték, így volt mit lekaparni. Ezt követően a poros falat lekentem egy mélyalapozóval, ami stabil alapot biztosított a további rétegek tapadásának. A fenti képen látható két oldalsó fal ytongtéglából lett kialakítva amit szintén mélyapoztam majd csemperagasztóval lett átglettelve és eközben egy dryvit hálót is kapott.

A gletteléshez használt anyagokról részletesen olvashattok egy előző bejegyzésünkben.

A fenti képen már felkerült két réteg glett a régi falakra és eközben az élvédők is beépültek, a gipszkarton falak hézagolása is párhuzamosan haladt. A hézagoláshoz üvegszálas hézagoló csíkokat használtam, melyek megakadályozzák a későbbi falrepedéseket. Az ytong tégla is kapott egy csemperagasztós glettelést egy dryvit hálóval kiegészülve a későbbi repedések elkerülése céljából. A glettelésről bővebben!

A glettelés után egy alapos csiszolás következett amit 120-as csiszolóvászonnal csináltam.

Az első réteg festés utáni foltokban glettelés állapota.

Majd jött az első festés ami még kihozta az apróbb hibákat és ismét foltokban glettelni kellett. Ezután a foltok csiszolását követően még kapott két réteg festést.

Az elkészült kis hálószoba, itt még nedves a festés, azért tűnik foltosnak a képen.

A festést követően még a régi fa nyílászáró is átfestést kap ami nem látszik a képeken, és zárásként a helyiség fűtése egy klímával lesz majd megoldva.

A kő lábazati szegőre nem sikerült felragasztani a maszkoló szalagot, (a tulajdonos házilag készítette) mivel az a fugázástól még porózus volt. Ezért a festést követően egy nedves dörzsi szivaccsal lett eltávolítva a rákerült festék. A sok réteg miatt az ilyen kis felületek elkészítése is több napba nyúló feladat amivel mindenképpen számoljunk.

További hasznos tippek a szobafestés munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén).

Vélemény, hozzászólás?