Skip to content

Ingatlan karbantartás: a padló helyreállítása.

Egy régi rosszabb állapotú ingatlan sok rejtett hibát is tartogathat számunkra amivel érdemes kalkulálni.

Az előző részben már volt szó a faljavításról, így ebben a bejegyzésben egy másik terület a padló hibáit mutatjuk be.

A lakás padlója különböző anyagokból készülhet, a két fő csoport: a hideg és a meleg burkolat.

ingatlan karbantartás

A hideg burkolat fő anyaga a járólap, amely különböző őrleményekből állhat pl: gress, gránit, márvány, kő.

A meleg burkolathoz már több különböző anyag is tartozik:

  • Parketta: laminált vagy hagyományos.
  • PVC
  • Vinyl padló
  • Padlószőnyeg.

Ingatlan vásárlásnál érdemes a kiszemelt lakás padlóját alaposan átnézni!

A hidegburkolatok egészen különleges méretekben kaphatóak kezdve az 5×5 ös kockáktól, a 70-100 cm-es lapokig. Manapság a nagyobb méretű lapokkal gyakrabban lehet találkozni. A hidegburkolatokat kültérben: teraszokhoz, bejárati feljárókhoz használják. Beltérben elsősorban a vizes helyiségekben: Fürdő, WC, Konyha, de jó tisztíthatósága miatt előszobába és nappaliba is kiváló.

Padlófűtéshez is jól használható!

A járólapok anyagától függően változóan kényesek a használatból adódó sérülésekre. Egy olcsó vékony lap sokkal könnyebben sérül, mint egy masszívabb anyagú lap. Ezért már vásárláskor érdemes a lapok anyagára figyelni!

A kopássálóság itt fontos szempont!

Ahol a régi járólap teljes cseréjére van szükség ott nagyobb bontási munkákkal számoljunk. Ez sok törmelékkel és felfordulással jár majd. Bizonyos helyeken a részleges csere is megoldható de ez nagy mértékben függ milyen régen lett lerakva a padló és mennyire használódott el az idők során. Ezért ehhez mindenképpen kérjük ki egy szakember véleményét!

Az ingatlan fő felülete a padló, amit egy esetleges eladás előtt is érdemes feljavítani.

A meleg burkolatok cseréje vagy javítása is nagy munka és egyben anyagköltségű feladat.

A foltokban elkopott hagyományos parketta, igaz anyagában foltokban pótolható, de a teljes felület újra lakkozására lesz majd szükség. A szegőlécek cseréje is aktuális lehet egy teljes csiszolás alkalmával. A hagyományos parketta egy stabil többször újralakkozható felület, azonban ha rosszul lett lerakva gyakran a teljes felszedésére lesz majd szükség. Ez a javítás nagyobb költségekkel jár ami nagy mértékben attól függ milyen felületet találnak a felszedett parketta alatt.

A hagyományos parketta kisebb hibái közé sorolható ha csak egy két helyen megkopott mert ez egy csiszolással és újralakkozással jól helyreállítható. A kényesebb hiba amikor a parketta erősen hullámos. Ezt sajnos se csiszolni se egy új réteg laminált padlóval elfedni nem érdemes. Ilyenkor a teljes csere a leghatékonyabb megoldás.

Az ingatlan padlójának burkolásához számtalan anyag és szín közül választhatunk az üzletek kínálatában, ezért érdemes tájékozódni még vásárlás előtt.

A laminált parketták javítása is attól függ milyen régen lett lerakva és milyen technikával. A modernebb lapokat már úgy gyártják, hogy később az elemek cserélhetőek legyenek a saját anyagukkal. Ez egy jó megoldást kínál az esetleges sérülések gyors javításához.

A szőnyegpadlók javításánál a foltban javítás általában nem megoldható kivéve ha kockákból lett lerakva ami még jobb esetben cserélhető. A régi PVC javítása megegyezik a szőnyegpadlóval. Viszont a modern vinyl padlók már könnyebben javíthatóak akár foltokban is a laminált padlókhoz hasonlóan.

Ne feledjük a meleg burkolatok simább alap felületet igényelnek, ezért az aljzatbetonozást követően egy önterülő aljzatkiegyenlítő ( padlopon) rétegre is szükségünk lesz.

Gyakran találkozni ahol költséghatékonysági szempontok miatt közvetlenül a szőnyegpadlóra vagy hagyományos parkettára raknak rá laminált parkettát. Ez megoldható, de mindenképpen stabil alapot igényel ezért ahol a régi parketta mozog ott ne használjuk ezt a módszert és a szőnyegpadlóra se közvetlenül hanem egy szigetelő réteget követően fektessük rá a laminált parketta csíkjait. Ami majd nem csak a régi padlószőnyegből származó szagokat csökkenti de egy szigetelést is ad a felületnek.

Bármilyen felületű padlót is választunk otthonunk padlójának burkolásához, mindig próbáljunk magas kopássálóságú és minőségi anyagokat beszerezni a munkákhoz.

További hasznos tanácsok ingatlan karbantartáshoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely.

Vélemény, hozzászólás?