A színezőpaszta használata, avagy változatos színek a lakásban.

Otthonunk falainak festéséhez egy kis színezőpaszta használatával változatos színeket keverhetünk.

A különböző színezőpaszták használatával akár házilag is szép egyedi színeket keverhetünk otthonunk falaira. Azonban vannak szabályok amiket érdemes betartani ennél a munkafolyamatnál.

Az összes diszperziós falfesték jól színezhető, azonban jó tudni csak bizonyos százalékig ajánlott hozzáadni színezőt.

a színezőpaszta használata

Túl sok színezőpaszta használatánál foltos lehet a fal!

Az általános szabály, hogy biztonságosan 10% színezőt adhatunk hozzá a fehér falfestékhez. Mészfestékeknél ez az arány alacsonyabb 3%. A 10%-os hígítás egy 15 literes vödrös falfestéknél 1.5 liter színezőt jelent. A leggyakoribb kiszerelés a 125ml és a 500 ml-es így a nagyobból 3 db-ot tudunk felhasználni a maximális színárnyalat eléréséhez. Ezt a határt lehetőleg ne lépjük túl mert a sok színező miatt foltos lehet a fal.

Hogyan keverjük be a falfestéket?

A színezőpaszta bekeveréséhez használjunk egy fúrógépre szerelt keverőszálat. Ezzel a keverővel kis fordulaton alaposan keverjük fel a festéket. Bátrabbak egy gimikesztyű használatával kézzel is átgyúrhatják azt, ami szintén jó végeredményt biztosít. A színezőt közvetlen a fehér festékbe is önthetjük, de vannak akik egy kisebb mennyiségű fehér festékbe szeretik előkeverni a színezőt és ezt követően adagolni a nagy festékes vödörbe. Mindkét módszer jól működik!

Régi lejárt szavatosságú színezőt soha ne használjunk a keveréshez!

Aki sötétebb árnyalatot szeretne elérni, érdemes a készre kevert színárnyalatok között böngészni. Már az összes festékgyártó kínálatában megtalálhatóak ilyen készre kevert festékek. Ezek használatával erősebb színeket is biztonságosan foltmentesen tudunk felhordani falainkra.A színezőpaszták előnyös tulajdonságai:

  • Gyorsan oldódnak meszes és diszperziós festékekben egyaránt használhatóak.
  • Bizonyos típusok kültéri festékek színezéséhez is alkalmasak. ( aquakolor)
  • Több alapszínben is kapható és ezek akár egymással is keverhetőek.
  • Önálló festékként is használhatóak. Dekorációs feladatokra: például falfestményhez.
  • Gyorsan száradnak a falfestékben 2 óra. Önálló falfestékként 4 óra után átfesthetőek.
  • Vízzel hígíthatóak.
  • Két kiszerelésben is kapható: 125 ml és 500 ml.

Az elképzelt színek gyakran több árnyalatú színezőpasztával valósíthatóak, meg ami szintén nem probléma a mai színezőfestékeknél. Azonban több szín használatánál nagyon figyeljünk az arányokra. Aki nem jártas a színek világában jobban jár ha világos színeknél a gépi színkeverést választja. Ezzel a megoldással egy színkártya alapján kiválasztjuk a színt és azt egy számítógépes színkeverési rendszer összeállítja a számunkra. Ennek részleteiről érdeklődjön a festékboltokban.

Ehhez a színkeveréshez egy fehér speciális bázis festéket használnak, amely valamennyivel drágább mint egy alap diszperziós fehér festék, plusz a színezéshez használt festékek is hozzáadódnak az árhoz. Azonban nagy előnye ennek a színkeverésnek, hogy az előállított színárnyalat egy kód alapján bármikor újra kikeverhető. Ez utólagos javításoknál, vagy ha kevés lett a festék nagy előny lehet.

Vannak univerzális színezőpaszták melyek vizes és oldószeres festékekhez is egyaránt használhatóak: például az olasz Casati márka Arlecchinó színezőpasztája.

Te melyik variációt használod? Válaszd ki a számodra megfelelő választ majd kattints a vote gombra.

A szavazás jelenlegi állása megtekinthető a result gombra kattintva.

Coming Soon
Milyen színes festéket szoktál használni?
Milyen színes festéket szoktál használni?
Milyen színes festéket szoktál használni?
Ez a színezőpaszta olajfestékek színezéséhez is használható!

Jól jöhet ez a funkció például ha a csöveket is a faszínhez azonos színben szeretnénk átfesteni. Fontos tudni a színező lakkbenzin és szintetikus hígítóval oldódó olajfestékekhez használható. Ennél erősebb nitro hígítású festékeknél lehetőleg ne használjuk!

További hasznos tippek, leírások színes falfestékek használatához:

Hogyan fessünk erősebb színekkel?

Népszerű és gyakori színek listája.

A homlokzatfestés fogásai és anyagai.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén)!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük