Skip to content

Kézi és gépi csiszolók, amire szükség lesz egy felújításnál.

A falfestési és mázolási munkák fontos kellékei, a különböző kézi vagy gépi csiszolók.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk milyen lehetőségek közül választhatunk a csiszolási munkák elvégzéséhez. A csiszolásra a festés, mázolás, valamint a tapétázás munkáinál is szükségünk lesz. A fal felületeknél általában glettelést követően, a mázolásnál meg szinte minden munkafolyamat között.

kézi és gépi csiszolók amire szükség lesz felújításnál.

A falak csiszolásához a legjobb ha csiszolóvásznat veszünk 100-120-as szemcseméretűt. Vannak akik a csiszolópapírt vagy csiszolórácsot részesítik előnyben. (Én általában inkább vásznat használok). Nálam jobban bevált mint a papír, mert nem szakad olyan könnyen.

Hatékonyabbá tehetjük a munkát ha vásárolunk a vászonhoz csiszoló deknit is amibe befűzve eredményesebb lesz a csiszolás.

kézi falcsiszoló dekni

Mázoláshoz jól használhatóak a tömör gumiból készült csiszoló deknik, de van aki inkább csiszolószivaccsal szeret dolgozni. Néhányan egy méretre vágott fa kockát használnak ami köré tekerve a papírt, szintén praktikusan kicsiszolhatóak a falcok.

Aki nagy felületek csiszolását szeretné megoldani vásárolhat fali csiszológépet (zsiráf) amivel lényegesen kevesebb manuális erővel tudja elvégezni a feladatot. A fali csiszológép elérhető áron már házi barkácsoláshoz is beszerezhető. Ez a csiszológép excenteres meghajtással működik és egy öntapadós kör alakú csiszolóbetéttel végzi a munkát. Egy betéttel körülbelül egy kisebb szobát lehet átcsiszolni felülettől függően.

excenteres falcsiszoló gép

A falcsiszolók csak száraz falakra használhatóak, mert a nedves falak gyorsan eltömítik a vásznat, így az veszít a csiszolási teljesítményéből.

Egy olcsóbb falcsiszológép már akár 50 000 Ft körüli áron megvásárolható, de ne feledjük szükségünk lesz egy lehetőleg ipari porszívóra is az eredményes használatához, ami szintén költségekkel jár.

Aki csak egyszeri alkalomra használná a gépet és ezért nem szeretne sok pénzt költeni rá, annak a csiszológép bérlés olcsóbb megoldást kínál.

Jó tanácsok a gépi csiszolók használatához:

Olcsóbb nem ipari felhasználásra készült gépeknél időnként pihentessük a gépet nehogy leégjen a motorja. A falcsiszoláshoz használjunk védőszemüveget és pormaszkot! A géphez tartozó vezetéket mindig tartsuk távol a forgófejtől. A falban lévő kiálló vezetékeknél és egyéb akadályok körül inkább kézzel csiszoljuk le a felületet mert sérülést okozhatnak a forgófejben.

Mindig biztonságos hosszabbított használjunk. A falcsiszológép tartása és a falon mozgatása nagy fizikai erőt igényel!

Mázoláshoz használt kézi vagy gépi csiszolók.

A fa vagy fém felületeink mázolásánál a kézi csiszoláshoz szintén a deknis csiszolási megoldás az első amivel elkezdhetjük a munkát. Ablakok és ajtók mázolásánál vannak speciális tömör gumis deknik amik nagymértékben segítenek a falcok kicsiszolásában.

A régi rossz állapotú ablakoknál a gépi csiszolók szinte ma már kihagyhatatlanok.

Ezekből a csiszológépekből három fő fajta létezik:

  1. Rezgő csiszolók.

2. Excenteres

3. Szalagos

A rezgő csiszolók kevésbé intenzív csiszoláshoz ajánlottak. A csiszolási technológia itt a rezgésre épül amihez érdemes nagyobb teljesítményű gépet használni. Rezgő csiszolókból még nagyon jó szolgálatot tesznek a delta csiszolók amikkel a legapróbb sarkokban is alapos munkát végezhetünk. Ezekkel a gépekkel az excenteres csiszolás által elérhetetlen részeket pl: betétes ajtók, különböző keretek, falcok jól kicsiszolhatóvá válnak.

Az excenteres csiszolók talán a leggyakrabban használt típusok a mázolási munkákhoz. Ezek a gépek ma már akkumulátoros formában is kaphatóak. Ez főképp olyan helyen segítség ahol nincs a közelben áramellátás. Az akkus gépeknél javasolt csere aksival rendelkező típust beszerezni, így folyamatos lesz a munka és nem kell nagyobb szüneteket tartani az akkumulátor töltése miatt. A teljesítmény ezeknél a gépeknél is fontos, valamint ha van fokozat szabályzó rajtuk az szintén egy plusz hasznos funkció.

Rezgő csiszolókból is van akkumulátoros!

A másik fontos szempont csiszolásnál a por elvezetése. A legtöbb gépnek van saját porzsákja ami nem mindig hatékony de valamennyire csökkenti a port. A leghatásosabb ha egy ipari porszívóra van rákötve a gépünk amely folyamatosan elszívja a csiszolás közben keletkező port.

A csiszolás munkálatai sok porral járnak ezért a védőfelszereléseket mindig használjuk a munkákhoz: pormaszk, kesztyű, védőszemüveg, nagyobb teljesítményű csiszológépeknél esetleg egy fülvédő.

A szalag csiszolók intenzív csiszoláshoz javasoltak, ahol gyakran az egész régi hámló rétegek eltávolítására is szükség lehet. Lakkozott lambériáknál is hatékony ahol a teljes lakkréteget lecsiszoljuk. Ezekhez a gépekhez speciális szalagokra lesz szükségünk a csiszoláshoz különböző szemcseméretben. Durva csiszoláshoz 40-80-as szemcseméretet, finom csiszoláshoz a 100-120-ast használjunk.

Ezeknél a gépeknél már erősen ajánlott a gépet egy ipari porszívóra rákötni!

További hasznos tippek a felújítás munkáihoz:

Amit a fűrészporos tapétáról érdemes tudni!

Hogyan javítsuk a falhibákat?

Mennyibe kerül egy lakásfelújítás?

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Vélemény, hozzászólás?