Skip to content

Hogyan tároljuk a felújításból megmaradt festékeket és hozzávalókat?

A kisebb nagyobb lakásfelújítási munkákhoz használt festékek és további maradék hozzávalók tárolásának is vannak szabályai amit érdemes betartani.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk mire érdemes figyelni!

Pontosan kiszámolni lehetetlen mennyi festékre lesz majd szükségünk a munkákhoz, így a maradék festékekkel is valószínűleg foglalkoznunk kell. Amennyiben egy szakember végezte el az otthonunk felújítási munkáit akkor jó eséllyel ő elszállítja a maradék festékeket. Azonban ilyenkor is érdemes egy kis edényben eltárolni a színes festékekből az esetleges későbbi javításokhoz.

festékek tárolása

A festéktárolás szabályai:

Általánosságban minden festéket és további hozzávalót javasolt száraz hűvös helyen tárolni!

A vízzel már felhígított falfestékek csak kevés ideig állnak el, ( 2-3 hét) ezért ha több ideig szeretnénk eltárolni akkor ezt még hígítatlan formában tegyük meg. Fontos hogy a falfesték tárolására használt vödör vagy edény jól záródjon. Amennyiben a záródás nem stabil egy papír festőszalaggal alaposan tekerjük körbe a vödör perem és a tető záródási pontjánál. Ez mellett érdemes az elrakott festéket felcímkézni, így később tájékozódhatunk mióta raktározzuk.

Az oldószeres festékek tárolása.

Az oldószeres festékek egy jól lezárt dobozban sokáig eltárolhatóak akár (1-3 évig).

Azonban előreláthatólag hosszú távú tárolásnál még lezárás előtt ajánlott egy kis hígítót önteni a tetejükre.

A már néhány éve elrakott zománcfesték és alapozó újrabontásakor valószínűleg egy vékony vagy vastagabb bőrösödéssel fogunk találkozni a festék tetején. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a festék már nem használható, azonban ha nem tudjuk mióta nem használtuk, jobb ha inkább friss festéket vásárolunk.

Az olajfestékekhez használt hígítók szintén hosszú ideig tárolhatóak akár 1-5 évig is. Azonban a hígítók rendkívül tűzveszélyesek ezért a napon vagy meleg helyeken nem ajánlott a tárolásuk.

A festést megelőző munkákhoz használt poralapú gipszek glettek szavatossága is lejár, ezért ezek is csak korlátozott ideig tárolhatóak.

A már kidobásra szánt olaj és falfestékeket veszélyes hulladékként kezeljük és soha ne dobjuk a sima háztartási szemetek közé. A lakóhelyünk közelében található hulladékudvarokban érdeklődjünk a festékek leadásának lehetőségéről, de az évenkénti lomtalanításoknál is a legtöbb helyen lehetőséget biztosítanak ehhez.

További részletes blogbejegyzéseink a felújítás munkáiról!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén).

Vélemény, hozzászólás?