Ingatlan karbantartás: a falfestés.

Az ingatlan karbantartás gyakori feladai közé tartozik a falfestés, amelyet igénybevételtől függően különböző gyakorisággal újra el kell majd végeznünk.

A szobafestés egy szakma ezért ajánlott elsősorban szakemberre bízni a feladatot, de aki kedvet érez saját felelőségre alapos tájékozódást követően akár házilag is elvégezheti!

Hogyan csináljuk hatékonyan és milyen anyagokat használjunk?

Az ingatlan tuning műhely jó tanácsai falfestéshez! (Több mint 30 év gyakorlattal).

a falfestés
  • Mindig alaposan előkészített felületre dolgozzunk a falfestékkel.
  • A festéket alaposan keverjük fel használat előtt és ha darabokat találunk benne egy szűrön vagy harisnyán szűrjük át.
  • Mindig várjuk meg a száradási időket mert nedves falra nem ajánlatos dolgozni. A glettelés teljes kiszáradását követően válik csiszolhatóva a falunk, amit érdemes kivárni mert a nedves falak eltőmítik a csiszolópapírt.
  • Egy ventilátorral a kevésbé szellőző szoba sarkoknak gyorsíthatunk a száradási idejét. De ahol a légmozgás folyamatos ott inkább a száradást bizzuk a természetre.
  • A glettelő gipszeknek általában vastagságtól függően 1-2 óra száradási időre van szükségük rétegenként.
  • Ahol porozus a fal egy mélyalapozóval kiegyenlíthetjük a fal szívóképességét. A mélyalapozó a glettelés előtt is jó szolgálatot tesz, de bizonyos esetekben akár a glettelés után is használható.
  • A falfestést mindig kezdjük a menyezettel és ezt követően jöhetnek az oldalfafalak. A lecseppenő festékcsepeket azonnal kézzel vagy egy spaklival töröljük el a felületen még mielőtt rászáradna.
  • Színes falaknál falanként haladjunk és festés közben zárjuk be az ablakot ezzel elkerülve a huzatot.
  • Ha van rá lehetőség festés előtt a fal tövét partvissal vagy porszívóval portalanítsuk így még véletlenül sem fog a padlóról szenyeződés vagy egyéb törmelék a falfestékbe kerülni.
  • A festék hígításán is sok múlik ezért olvassuk el a gyártó erre vonatkozó utasításait és azokat tartsuk is be. A festékdoboz oldalán részletes leírás található a hígításra vonatkozóan!

További hasznos tanácsok a falfestés anyagainak kiválasztásához.

Gondoljuk át milyen funkciókat szeretnénk a falfestéssel elérni ugyanis számtalan különböző festék is kapható otthonunk festéséhez. Vannak például: penészgátló, kültéri, mosható, dekorációs, és egyéb falfestékek amelyek további védelmet biztosítanak a falainknak.

Aki csak egy szinű sima felületet szeretne elérni hagyományos diszperziós falfestéket válasszon. A márkákra itt nem térnénk ki részletesen!

Előszobáknál, folyosóknál, lépcsőfeljáróknál és további erősen igénybevett felületeknél a moshatóság is hasznos lehet, amihez mosható beltéri falfestéket érdemes beszerezni.

A penészes foltokra egy penészgátló adalékkal ellátott falfesték nyújthat megoldást. Ahol csak a szobánk egy bizonyos helyén van penész egy penészgátlós folyadékkal való lemosás is elegendő, amit ezt követően hagyományos falfestékkel kell átfesteni.

A beázott nikotinos és különböző elszíneződésekkel tarkított falainkra a folttakaró falfesték nyújtja a leghatékonyabb megoldást. A beázott falaknál fontos, hogy a folt már legyen száraz, mert nedves falakra ez a festék sem nyújt megoldást!

Ezt a festéket a kényes foltokra erősségtől függően, de általában két rétegben ajánlott felhordani még falfestés előtt.

A foltok átfestése után szintén elegendő a hagyományos falfestékkel két rétegben átfestenünk a falat. Bármilyen falfestéket is választunk a festéshez a legideálisabb ha teddy hengert és ecsetet használunk. Latex és egyrétegű festékeknél ajánlott a rövid szőrű teddy henger használata! Fűrészporos tapétára viszont a hosszú szőrű teddy hengerrel ajánlatos dolgozni, amely alaposabban felhordja a rücskös felületre a festéket.

További hasznos tanácsok ingatlan karbantartáshoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan tuning műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén).

Szólj hozzá!