Skip to content

Festés régen és ma!

Mint minden más területen a festés és felújítás munkáiban is sok dolog változott.

Talán sokan emlékeznek a hengerelt falakra, amit ma már regimódinak tartunk, de sok kézügyesség kellett az elkészítésükhöz. A tükör mennyezetekről nem is beszélve, bár néhány régi kastélyban még ma is megcsodálhatjuk. Volt még a sablonmintákkal való faldekorálás, amit konyhákban előszeretettel használták meszelt vagy enyvesfestékkel festett falakra egyaránt. A sablonok több szín felhordására is lehetőséget nyújtottak, ezt a mai szitanyomáshoz hasonlíthatnánk csak kicsivel kezdetlegesebb kivitelben.

Valamint az olajlábazat amit ma már maximum csak régi bérházak lépcsőházaiban láthatunk. Lakásokban már a csempe és további falburkolati megoldások teljesen felváltották!

festés régen és ma

A lakásfelújítás többi munkáinál is vannak ma már furcsának tűnő megoldások. A kilencvenes években például nagy divat volt az ajtók fehér tokjait cellbarnával lefesteni. Ezt újra visszaállítani fehérre szintén kihivás, ami legalább 3 réteg festést igényel és még így is a sarkok a használatból adódó sérülésekből újra csúnya barnára kophatnak. A régi hengerelt falakból is több műveletet igénylő feladat a mai kor elvárásainak megfelelő falfelületet készíteni.

A fűrészporos tapéta is túlépett fénykorán ami a 90-es években volt és ma már kevésbé használják, pedig sok repedt falra ma is hatékony megoldást nyújt. A tapéta technológia és trend is nagyban változott. Mert hol vannak már a régi kesztölci papír tapéták amit még átfedéssel CMC-vel ragasztottunk. A falak előkészítéshez is csak a CMC-s glett volt az egyetlen lehetőség, ami a modell gipsz és CMC tapétaragasztó keverékéből készült.

A vlies tapéta ahol elegendő a falat bekenni már egész más dimenziót nyitott a faldekorálásban. A régi gyenge felbontású posztereket is felváltotta a fotótapéta amit akár saját családi fotóinkból is megrendelhetünk.

Bármilyen sokat is változott a technológia, a mai fiatalok számára nem lett vonzó a festő szakma, így kérdéses: Pár évtized múlva kik fogják elvégezni ezt a feladatot?

További tanácsok a felújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely (Több mint 30 éves gyakorlattal a szobafestés területén)!

Vélemény, hozzászólás?