Skip to content

A színkeverés fogásai dióhéjban.

Amennyiben színes falakat tervezünk otthonunk falainak felújításához, a színkeverés fogásait is érdemes kicsit megismerni.

Kivitelezőként több száz színárnyalattal volt már dolgunk az elmúlt több mint 30 év során. Ez alapján megpróbáljuk összefoglalni tapasztalatainkat egy blogbejegyzés formájában.

A mai modern technológiának köszönhetően alaposan kibővült a színes festékek listája, ezért valóban több ezer színből választhatunk egy felújítás során.

színkeverés fogásai

De mielőtt elmerülnénk a részletekben érdemes az elképzeléseinket megfogalmazni egy színnel kapcsolatban.

A világos színek aránylag könnyen kikeverhetőek akár házilagos keveréssel is, viszont erősebb színeknél ez nem hatékony megoldás.

A színkeverés három fő formája napjainkban.

  1. Házilagos színkeverés. Színezőpaszta használatával egy világos szín aránylag egyszerűen kikeverhető.
  2. Gépi színkeverés. A festékboltokban több gyártó színkártyájáról is választhatunk a több ezer árnyalat között.
  3. Készre kevert színes festékek. Az egyik legjobb megoldás erősebb színárnyalatoknál!

Mindhárom módszernek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

A házilagos színkeverést azoknak ajánljuk akik egy világosabb árnyalatban gondolkoznak, de nem gond ha az nem teljesen fog megegyezni az elképzeléseikkel. Ugyanis a több ezer színárnyalat árnyalatokon belül is rengeteg variációt tartalmaz, amit részletesen összehozni szinte lehetetlen néhány színező pasztával. A házilagos színkeverés előnye hogy olcsó, mert ezzel a módszerrel akár egy színező pasztával (kisebb kiszerelés 700 Ft körüli áron) is látványos színes festéket készíthetünk.

Néhány szó a technika hátrányairól: A kikevert színt egy későbbi keverésnél már nem tudjuk előállítani bármennyire is feljegyezzük az arányokat. Ezért fontos, hogy mindig próbáljunk elrakni javítószínt a maradék falfestékből, de még ez sem garancia a későbbi foltmentes javításra. Ennek fő oka az, hogy az elrakott festék nem tárolható sokáig, mivel a festék hígítása miatt általában néhány hónap alatt tönkre fog menni. A javítófestéket száraz hűvös helyen tároljuk (nem hűtőszekrényben)!

A gépi színkeverés egyedi elképzeléseknél a legjobb megoldást nyújtja!

Több ezer színárnyalat között válogathatunk és a felhasznált szín később is előállítható.

Figyelem: a 100%-os színazonosságot egyik rendszer sem garantálja, így mindenképpen többet vásároljunk a festékből a későbbi javításokhoz. Világos színeknél a legjobb megoldást kínálja megelőzve a kézi keverést is.

A gépi keverés hátránya erősebb színeknél mutatkozik meg ugyanis a sok színező miatt meglehetősen drága.

Az utólagos javítást egy-két hét elteltével világos színeknél a maradék festékkel megoldhatjuk. Viszont egy újabb keverésnél hiába azonos a színkód nem javasolt a foltban javítás. Ilyenkor érdemes a teljes falszakaszt újra festeni az esztétikus végeredmény érdekében.

Jó tanács! A gépi színkeverésnél javasolt a festékből még hígítás előtt félre tenni a későbbi javításokhoz, mert a sűrű festék több ideig tárolható.

Készre kevert színek erősebb színárnyalatoknál kínálják a legjobb megoldást.

Ezeknél a színeknél is érdemes bőven számolni az esetleges utójavítások miatt. A festékek oldalán vannak a kiadóságra vonatkozó adatok amit mindenképpen olvasunk el még vásárlás előtt. A leírás adatai azonban a legtöbb esetben a legideálisabb körülmények között lettek kiszámolva, így az felületenként eltérő lehet.

Glettelt vagy fűrészporos tapétával bevont falaknál például sokkal több festékre lesz szükségünk mint az a leírásban olvasható! A készre kevert színeknél a hígításra is kiemelten figyeljünk, mert vannak termékek amelyek egyáltalán nem igényelnek hígítást.

További hasznos tanácsok falfestéshez:

Mit jelent a tisztassági festés?

Hogyan fessünk erős színekkel?

10 jó tanács falfestéshez! Egy szakember tanácsai alapján.

A színes festékekről dióhéjban.

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely

Vélemény, hozzászólás?