Skip to content

A falfestés fő kelléke a maszkoló szalag.

A falfestés fő hozzávalói közé tartozik a maszkoló szalag amely több fontos funkciót is betölt.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a fő fajtáit valamint, hogy milyen feladatokra használhatjuk a maszkoló szalagokat. Aki már dologozott színes falfestékkel az tudja milyen kényes a menyezet és az oldalfal esztétikus elválasztása, többek között erre a feladatra is kiválóan használható. Ezen kivül további dekorációs festésekhez is jó szolgálatot tesz egy maszkoló szalag.

A maszkoló szalagok különböző felhasználási lehetőségei:

  • A padló takaráshoz használt hullámpapír széleit rögzíthetjük vele, így az illesztések közötti réseket biztosan lezárhatjuk a lecseppenő festéktől.
  • A parketta szegőléceinek a takarásához is nagyon jól használható. Egy precíz kiragasztással sok fárasztó utómunkától menthetjük meg magunkat és a tulajdonosokat.
  • A bútorok megóvására használt fóliát is rögzíthetjük vele.
  • Az ablakok és ajtók széleit szintén megvédhetjük a falfestéktől egy papír maszkoló szalag használatával.
  • Az üveges ajtók és ablakok üveg felületeinek is védelmet biztosít mázolásnál. Főképp recés üveg felületeknél ahol a festék utólagos lekaparása körülményes és nagyon sok időt igényel.
  • A mennyezet és oldalfal találkozási pontjain kívül, bármilyen alakzatú két szín hatékony elválasztására is használható. Dekorációs festések elhagyhatatlan kelléke.
  • A kapcsolókat és konnektorokat is jól megvédhetjük a festéktől. Azonban ha cserélve lesznek, vagy színes falat festünk jobb ha inkább leszereljük a burkolatukat és kilazítjuk, így mögöttük is le tudjuk glettelni, majd festeni a falat!
  • Autófényezési munkákhoz is jól használhatóak! Azonban ebben a bejegyzésben elsődlegesen a falfestéshez kapcsolódó faladatokat fogjuk részletezni.

Amint a felhasználási lehetőségek is különbözőek a maszkoló szalag is több kiszerelésben kapható!

falfestés maszkoló szalag

Néhány jól ismert tipusa:

  • Papír maszkoló szalagok különböző szélességben. Hullámpapír rögzítéséhez, valamint szegőlécek, ajtó és ablakszélek leragasztásához. Használatával megvédhetjük a felületeket a ráfolyó festékcseppektől.
  • Krepp ragasztó szalag íves felületek kiragasztásához. Dekorációs festéshez és különböző íves felületek festéséhez kíváló.
  • Vízzáló autóipari maszkoló szalagok különböző szélességben elsősorban autófényezési munkákhoz, de speciális mázolási munkákhoz a házon belül vagy kívül is jól használhatóak.
  • Érzékeny előzőleg már festet falfelületek kiragasztásához speciális szenzitív ragasztó szalagok. Általában rózsaszín vagy lila színben kaphatóak használatukkal gyönyörű egyenes elválasztást érhetünk el két szín között feltépődésmentesen. Erős és világos színek elválasztásánál valamint további dekorációs feladatoknál szintén nélkülözhetetlen. Igaz a hagyományos papír ragasztószalagnál 3-4 szer is drágább lehet, azonban sok felületen az egyetlen megoldást nyújtja, így ha szép egyesnes elválasztást szeretnénk elérni két szín között megéri a plusz kiadást.
  • PVC uv álló ragasztószalag. Külső felületek kiragasztásához. Ahol előreláthatóalg hosszabb távon lesz kiragasztva a felület, így az erős napsugárzásnak több ideig lesz az kitéve.

A különböző ragasztószalagok tipustól függően változó kiszerelésekben kaphatóak, a leggyakoribb az 50 méteres hosszúság és a 3 cm-es szélesség.

A maszkoló szalag szinte minden pormentes felületre jól tapad!

A festést követően könnyen eltávolítható és használatával megóvhatjuk a leragasztott felületet a festék cseppektől. További alternatív ragasztó feladatokra is jól használható például: tároló dobozok ideiglenes lezárásához, vagy a teddy henger rögzítése a teleszkópós hosszabító nyélhez.

Jó tanács!

Maszkoláshoz soha ne használjunk barna színű általában a tároló dobozok csomagolásához használható szalagot. Ugyanis ez a szalag bár hasonlít a papír maszkoló szalagokhoz, de erősen ráragad a felületre és az eltávolítása gyakran csak a felület sérülésével oldható meg.

További hasznos tanácsok falfestéshez!

Írta és szerkesztette:Ingatlan tuning műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal az építőipari kivitelezésben).

Vélemény, hozzászólás?