Ingatlan tuning blog

A mai kor meszes glettje, a klíma glett.

A klíma glett egy jól szellőző glettanyag, így akinek fontos a falainak a magas páraáteresztő képessége mindenképpen ajánlott a használata.

Ebben a blogbejegyzésben egy szakember felhasználói véleménye olvasható erről az anyagról.

Fontos! Nem a termék gyártója megbízásából készült.

Akiknek bármilyen szempontból fontos a falak magas páraáteresztő képessége, azoknak mindenképpen jó megoldást kínál a klíma glett.

Kihangsúlyozzuk a mai diszperziós falfestékek és az azokhoz használható gipszes glettek is jó páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek, így átlagos beton vagy tégla falakra kiválóan megfelelnek.

Régi előzőleg is meszelt falakra, vagy vályog falak javítási munkáihoz azonban jobb a klíma glett használata.

Vályog falaknál figyeljünk, hogy a vakoló anyag is lélegző és magas páraáteresztő képességű legyen. Valamint a befejezéshez használt festék is lehetőleg kompatibilis legyen a glettanyaghoz. ( Klíma festék szilikát bázisú beltéri falfesték). Második megoldásnak a hagyományos, vagy vödrös mészfesték is jól használható a glett fedőrétegeként.

Folyamatosan vizesedő falaknál először szüntessük meg a vizesedés okait, mert csak ezt követően nyújthat megoldást a lélegző vakolat és a klíma glett párosítása.

Hogyan használjuk?

A klíma glettet mindig tiszta vödörben keverjük.

Öntsünk hideg vizet a vödörbe és ebbe szórjuk lassan az ülepítéses technikával a port. Amikor már nem vesz fel több anyagot a víz várjunk 5-10 percet majd keverjük át kézi de inkább gépi keveréssel. Az alapos keverés után érdemes újabb 10-30 percet várni majd ismét átkeverni, így az összes légbuborék jól feloldódik és a glett krémszerű masszaként használható. Az első glettréteghez használjunk vastagabb anyagot, így a másodiknál már egy hígabb is elegendő lesz.

Közvetlen vályog falakra használva ajánlott a falfelületet egy permetezővel vízzel befújni még a glett felhordása előtt.

A glettelést a falminőségétől függően egy vagy két rétegben végezzük el. A glettelés munkálatait is ajánlott +5 fok feletti hőmérsékleten végezni! Az ennél hidegebb hőmérsékletnél nem garantálható a hosszú tartós bevonat elérése. A glettelést követően a termék leírása szerint javasolt 7 nap száradást hagyni még a festés előtt. Ezt a mai rohanó világunkban elég nehéz megoldani, de a gyártó tanácsai alapján javasolt kivárni. A hét nap elég soknak tűnik és nem mindig megoldható ennyi várakozás, így mindenki saját felelősségre rövidítheti. (Mi már festettük át néhány nap után és nem volt vele gond, de tény hogy a klíma glett valóban lassan szárad).

Klíma glett hosszú nyitott kötési idővel rendelkezik (kb: 8 óra), így használatánál nem kell félni hogy a glettanyag ránk köt, nálunk volt hogy az előző napi vödörben hagyott glett is puha maradt.

A glettelést követő csiszoláshoz a felületnek teljesen száraznak kell lennie, így ha esetleg még nedvesnek találjuk a felületet várjunk a csiszolással. A csiszolást végezhetjük manuális kézi módszerrel, de a gépi csiszolás mindenképpen hatékonyabb megoldást kínál. 100-as vagy 120-as szemcseméretű papírt vagy vásznat ajánlott használni!

Amit még érdemes tudni a klíma glettről:

A klíma glett festése megegyezik a diszperziós falfestékek felhordásával.

Fontos még tudni róla, hogy csak belső térben használható!

Általában 20 kg-os zsákos kiszerelésben kapható.

A glettanyag összetétele mészhidrát így a meszes festékeknek ideális alapot biztosít.



További hasznos tippek a lakásfelújítás munkáihoz:

A meszelés fogásai és anyagai.

Hogyan tüntessük el a beázási foltokat?

Hasznos tanácsok faljavításhoz!

Írta és szerkesztette: Ingatlan Tuning Műhely ( Több mint 30 év gyakorlattal a szobafestés területén).

Exit mobile version